Ugens Sygeplejerske (studerende)

“Bare” hjemmeplejen?

I forbindelse med min uddannelse, har jeg oplevet, at den generelle holdning til hjemmeplejen ikke er så speciel positiv. En af de kommentarer jeg har hørt flere gange er den her “hvis det er for hårdt at arbejde på en hospitalsafdeling, så må man bare søge job i hjemmeplejen eller på et plejehjem”. Det har jeg hørt både fra familie, venner, medstuderende og sygeplejersker – så jeg tror, at der er en generel holdning til, at hjemmeplejen og plejehjemmene er “bare”.

På studiet er det tydeligt, at der er en generel negativ holdning, til at skulle på “hjemmepleje-modulet” på modul 6. Jeg var selv på udveksling i Kina på modul 6. Men mit modul 12, hvilket var min aller sidste praktikperiode, foregik i hjemmeplejen.

Inden jeg startede på modul 12, og fortalte folk omkring mig, hvor jeg nu skulle i praktik, var 99,9 % af alles reaktioner omtrent den samme (inklusiv min egen). Nemlig negativ og sådan: … “åååh stakkels dig Frederikke”. Jeg var ved at gå ud af mit gode skind for at sige det mildt. Jeg vidste godt, at der var en stor chance for, at jeg ville “havne” dér, fordi at jeg manglede “hjemmepleje-krydset” fra modul 6. Men jeg havde alligevel et håbefuldt ønske om, at jeg kunne blive på min barselsgang i 10 uger mere. Heldigvis fik jeg tilbudt et studiejob der, så jeg er der jo stadig :-)

Men det viste sig, at jeg på modul 12 havde det bedste forløb. Hjemmeplejen tog røven på mig (undskyld udtrykket). Jeg ville ikke være det foruden. Jeg lærte så utrolig meget om mig selv, øvede min selvstændighed og det at være “rigtig” sygeplejerske hver eneste dag. Hjemmeplejen og hjemmesygeplejerskerne er efter min mening undervurderet. Det er på ingen måde “bare”, deres arbejdsopgaver er tit komplekse, da borgere efterhånden kommer meget hurtigt hjem i eget hjem fra en hospitalsindlæggelse. Der er rigtig meget administrativt, der er daglig ledelse af SOSU og SOSU-ass., triage-møder, rehab-møder, sygepleje-møder, undervisning til kollegaer og SOSU/SOSU ass. elever og mange andre møder. Der er meget få sygeplejerske-kollegaer at spare med, da der er få sygeplejersker ansat. Størstedelen af sundhedspersonalet er SOSU (SOSU som er uundværlige!!!), og derfor står en sygeplejerske derude, meget tit alene med overordnede beslutninger der skal tages. Der er ikke lige en kollega at spare med, som der oftest er på en hospitalsafdeling. Der kan man også let lige få fat i en læge (JAJA jeg ved godt, det er ikke altid så let) men der er trods alt, læger lige om hjørnet – det er der ikke i hjemmeplejen. Der er det sygeplejersken, der står med styrepinden.

Jeg oplevede, at det kunne være rigtig svært, med kommunikationen mellem praktiserendelæger, og hjemmesygeplejerskerne. Det kunne være rigtig svært, at få handlet på nogle sygeplejefaglige problematikker da der var så “langt” til lægen. Dette var virkelig et problemt i flere situationer.

Da jeg kom lige fra 10 uger på barselsgangen, kunne jeg godt mærke at travlheden og stressen var anderledes. Men jeg vil ikke sige, at den var mindre. Den var anderledes, fordi at man selvstændigt kørte rundt med sin agenda og stress. På en afdeling kan det tit være mere sådan: “kort-huset-vælter stress”. Men i hjemmeplejen var det anderledes, det var nemmere at håndtere, men der var travlt og der var også stress.

meeen… I couldn’t help of wonder… Vi må og skal da ændre den her lidt negative holdning til hjemmeplejen generelt og til hjemmepleje-modulet på studiet? Men hvordan?

En start kan i hvert fald være, at vi fortæller om de postive oplevelser, spreder dem og måske begynder at være lidt mere postivt indstillet på den udskældte hjemmepleje, som faktisk slet ikke er så tosset – hvis du spørger mig.

Jeg har fået kæmpe stor respekt for hjemmeplejen, og for de sygeplejersker der arbejder derude, de er meget selvstændige og alene – på en helt anden måde, end på hospitalet og der er meget få sparringspartnere. Det er imponerende, og slet ikke noget at kimse af.

Hjemmesygeplejersken har et rigtig stort ansvar i at lede og udføre sygepleje til flere og flere borgere, der kræver en indsats, man ellers før kun har behandlet på hospitalerne. Det kræver, at hjemmesygeplejerskerne skal have nogle kompetencer og færdigheder, de måske slet ikke har, dette kan være en stor gråzone, og ikke særlig tiltfredstillene fagligt. Jeg håber, at der bliver brugt nogle penge på, at de oplæres, og får hjælp til at få opnå kompetencer. Men jeg oplevede, dér hvor jeg var, at sygeplejerskerne var dygtige og gode til at hjælpe hinaden. En dag var jeg med til at blive oplært, af en sygeplejerske fra hospitalet hjemme hos en borger der netop var kommet hjem fra en indlæggelse. Det var nødvendigt med en kompleks og speciel pleje og udstyr hertil – så at sygeplejersken fra afdelingen kom og underviste, var en rigtig fin og god ordning.

Jeg håber at den kommende sundhedsplatform, vil hjælpe hjemmeplejen til at dokumentation i det daglige bliver bedre, og  at kommunikation mellem sektorerne bliver bedre. For det er vist lige nu, noget som er svært, og som tager rigtig meget tid derude. Jeg håber også, at flere som jeg har og får gode oplevelser på “hjemmepleje-modulet”, så at den generelle holdning og indstilling til hjemmeplejen, på sigt bliver mere positiv, og får lidt højere status – som jeg synes den fortjener.

Jeg vil i hvert fald ikke udelukke, at jeg en dag søger ud i hjemmeplejen. Hjemmeplejen er så meget andet end “bare” pilledosering og sårbehandling.

Kh. Frederikke, sygeplejestuderende

Følg mig på Facebook her: Thedanishnurse

.. og på min Instagram her: Thedanishnurse

6 kommentarer

  • Trine

    Kære Frederikke. Tak for dette indlæg 😊 Jeg er selv hjemmesygeplejerske, og vil meget hjælpe med at udbrede hvor misforstået dette job er. Da jeg for 7 år siden forlod kirurgisk afdeling og rejste ud som hjemmesygeplejerske, var der INGEN der forstod mig. Jeg hørte kun negative kommentarer. Men jeg fandt noget, intet andet kan erstatte og jeg har udviklet mig enormt. Jeg står ved styrepinden, som du siger, og det gir dælme ” hår på brystet ” 😊 Med tiden er jobbet kun blevet mere spændende, og man behandler jo rigtig meget i hjemmene nu. Så tak for din historie.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Vitachoreas

      Kære Trine,

      Tusind tak for din kommentar!

      Og selv tak, det var da ingen ting. Jeg drages, og skriver det, som lige falder mig ind. Og denne gang, var det altså bare den stakkels udskældte hjemmesygeplejen, som poppede op i mit hovedet.

      Er glad for at du lyttede til dig selv og ikke alle de andre med de negative kommentarer. Super sejt!
      Rigtig meget pøj pøj derude, I er så vigtige og så seje der ude i hjemmesygeplejen!

      Kh. Frederikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michelle

    Hjemmesygeplejen er nemlig rigtig spændende! Jeg nød min tid der, som afløser da jeg var nyuddannet og jeg lærte så meget om faget, om at tage ansvar og om mig selv! Men det var med nogen ærefrygt at jeg startede. Og jeg var så nervøs, for jeg havde ikke gode oplevelser med fra studietiden. Jeg har egentlig altid haft en drøm om at blive hjemmesygeplejerske, og derfor glædede jeg mig rigtig meget til at skulle ud og opleve det på modul 6 – men det var bare ikke hjemmesygeplejen jeg kom ud til. Jeg kom ind på et plejehjem, hvor jeg fungerede på hjælperniveau. Ej at forklejne hjælpernes evner, men jeg var ikke enig med mig vejleder i, og mit fokus lå der, på den grundlæggende pleje. Jeg havde ikke fingrene i det der lignede hjemmesygeplejeopgaver og det tog bestemt pusten fra mig. Især når jeg kunne høre fra mine medstuderende hvad de var ude at opleve. Det har nok været cirka 50/50 hvad vi kom ud til og det undrer mig stadig enormt meget, at det ikke er ensrettet! Det tænker jeg, måske, kunne hjælpe på nogle af fordommene.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Vitachoreas

      Kære Michelle,

      Tusind tak for din kommentar.

      Det som du netop beskriver, tror jeg er en utrolig vigtig pointe, for jeg tror at det er oplevelser som du har haft, der især er med til at skabe den negative holdning, og omtale til hjemmesygeplejen – Hvilket jo også er helt forståeligt!!!

      Jeg ved ikke helt hvad man skal gøre ved det. SLS (sygeplejestuderenes landssammenslutning) er nok dem, man skal rette henvendelse mod. Det tænker jeg lige at jeg gør, når jeg har lige har et frirum fra min eksamen :-)

      Pøj pøj fremover! og igen, tak fordi at du delte din historie, den er rigtig vigtig!

      Kh. Frederikke

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette Nielsen

    Hej Frederikke
    Flot indlæg du har lavet! Jeg har HAFT nogenlunde de samme oplevelser som dig. Men men efter mere end 5 år på medicinske afd. er jeg nu udekørende sygeplejerske med konsulent funktion på plejecenter. Og jeg har bestemt ikke fortrudt!! Omvæltningen med ikke lige at have en læge i baghånden var stor – sikkerhedsnettet var væk. Dejlig udfordrende! Det er en stor misforståelse, hvis nogen tror, det kun drejer sig om sårpleje og medicindosering. Doserede faktisk mere medicin på sygehuset!!
    Hjemmespl. tager første dosering efter udskrivelse fra sygehus derefter overgår/uddelegeres opgaven til SSA – for det meste! I perioder er der en del henvendelser til udskrivende afd. pga ikke afstemt medicin, manglende recepter eller uddskrivelsesrapport. Fejlprocenten i udskrivelser er stor! Irritationsmoment at skulle bruge tid på – vi skal jo videre til næste pt. Min oplevelse af det er, at på sygehuset skal spl vide meget om lidt (om afd. specialet) og i hjemmeplejen skal spl vide lidt om meget (mange specialer).
    Glad for ar have oplevet begge sektorer!
    Respekt fra begge parter vil afhjælpe meget😊.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Vitachoreas

      Kære Mette,

      Tusind tak for de søde ord, det varmer:-)

      Hvor det spændende at høre! Tusind tak fordi du vil dele, og fortælle om hvad du laver.

      Tror du har ret mht. viden i de forskellige sektorer. Og rigtig spændende skrevet.
      Det er uundværligt at vi har begge sektorer, og de betyder lige meget begge to, også hjemmesygeplejen!!! :-)
      Ærgerligt at så mange ser ned på primær, og ser det som værende lav-status og med lav prestige.

      Mere respekt helt klart, bestemt til hjemmesygeplejerskerne!

      Tak igen, for din kommentar :-)

      Kh. Frederikke

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Ugens Sygeplejerske (studerende)