Hvordan kommer vi levende igennem de travle vagter?

Ugens Sygeplejerske

Camilla , 24 år, sygeplejestuderende

camillaugensspl

Hvorfor blev du/læser du til sygeplejerske?

Jeg er knap halvvejs i min uddannelse, og jeg har valgt dette erhverv fordi jeg altid har vidst at jeg skulle gøre en forskel for individer, som havde brug for det. Og når jeg siger individer, er det fordi jeg egentligt først troede at jeg skulle være dyrlæge. Det var dog ikke hvad jeg søgte, da jeg først prøvede kræfter med det i en praktik. Så tænkte jeg at læge ville passe godt til min drøm, men heller ikke det opfyldte mine behov. Der var for lidt menneskelig kontakt – og for meget “håndværk, fix og færdig og næste “CPR-nr” i rækken. Jeg manglede det menneskelige og omsorgsfulde element, og det fandt jeg ud af ville berige mit arbejdsliv, hvis jeg uddannede mig til sygeplejerske. Jeg valgte dog at tage SOSU-uddannelserne først, og på den måde blev jeg hele tiden bekræftet i, at jeg befandt mig på den rigtige hylde, og fik blod på tanden til at fortsætte. Jeg fik anderkendelse for mit slid, jeg fik topkarakterer i skolen og jeg fik klap på skulderen i praktikken. Men vigtigst af alt, så var jeg tilfreds med den forskel jeg gjorde i vort samfund. Jeg gik på arbejde med følelsen af at det gav mening – og det er så vigtigt for mig! Jeg glæder mig rigtigt meget til at komme ud “på den anden side” som uddannet sygeplejerske og skal byde ind med alt det jeg har med mig.


Hvilket speciale arbejder du inden for/hvad interesserer dig?

Jeg har inden jeg startede på sygeplejestudiet både prøvet kræfter med hjemmeplejen, somatikken og psykiatrien, og stort set alle steder jeg har været i praktik og arbejdet da jeg var færdiguddannet SSH og SSA, har givet mening for mig på forskellige måder, og derfor har jeg altid tænkt: “Wow. Det her kunne jeg godt tænke mig at lave når jeg bliver færdiguddannet sygeplejerske”. Men jeg må sige, at jeg er en af de mennesker, som ikke vil blive tilfreds, hvis jeg skal være ansat det samme sted i 30 år og en madpakke. Jeg skal have stillet min nysgerrighed og have stillet min sult på at erhverve mig ny viden på et nyt felt. Men især akutte situationer, hvor adrenalinen pumper og der er mange hektiske bolde i luften, tiltaler mig, og de findes mange steder. Jeg føler at jeg kan bevare et godt overblik i disse situationer, og så er det yderst spændende. Så for at svare på spørgsmålet, så kunne jeg godt se mig selv på en akutmodtagelse/traumecenter og lign., men gerne med erfaring fra fx sengeafsnit, psykiatrien og andet inden da. Jeg går også og leger med tanken om at læse videre til akutsygeplejerske/behandlersygeplejerske samt klinisk vejleder, da jeg godt kan lide at lære fra mig. Det stiller nemlig krav til at jeg holder min viden opdateret med den nyeste, og aldrig glemmer hvorfor jeg gør som jeg gør i praksis. Det synes jeg er vigtigt i et sådan felt som dette, da der sker så meget forskning hele tiden. Til slut, når jeg har mange år på bagen som sygeplejerske, kunne jeg godt se mig selv læse en PhD, så jeg har mulighed for også at undervise sygeplejestuderende og andre evt.


Beskriv din bedste oplevelse i uniformen?
Jeg sad ved en uafvendeligt døende ældre kvinde. Hendes to døtre var tilstede, og jeg havde siddet og læst højt i biblen for denne kvinde. Der var ved at være lange pauser i mellem vejrtrækningerne, hun havde fået morfin og hun lå saligt i sengen og så fredfyldt ud. Jeg holdt i hendes ene hånd. Jeg fortalte hende, at hun havde gjort det rigtigt godt og at hendes to døtre var ankommet. Jeg sagde, at hvis hun var klar til det, så måtte hun gerne give slip. Og kort efter tog hun sit sidste åndedrag. Det var så smukt og rørende. Jeg havde nær fældet en tårer. Jeg brugte god tid på at snakke med døtrene om situationen, og de var selvfølgelig rigtigt kede af det, men også rigtigt glade for at jeg havde været der ved deres mor hele tiden. Jeg gik hjem fra arbejde den dag høj på livet, og jeg tænkte at den dag jeg skal herfra må det meget gerne være på lige så fredfyldt og smuk en måde med mine børn omkring mig.

Har du oplevet en situation der har været udfordrende?
Jeg har oplevet flere episoder som har været udfordrende. Synes dagligt man møder etiske dilemmaer, fordi der er så mange elementer at tage hensyn til når man arbejder med mennesker (følelser). Men især en episode med en mand af anden etnisk herkomst end dansk, har været ekstra udfordrende pga. de udfordringer vi havde kommunikationsmæssigt. Han forstod ikke dansk eller engelsk, som er de eneste sprog jeg taler. Tilligemed var han uforstående overfor den danske kultur. Men for at gøre en lang historie kort, skulle denne mand have foretaget en operation med indstikssted i lysken. Det betyder at området skal være hygiejnisk forsvarligt inden indgrebet. Dermed skulle denne mand intimbarberes, og det var bare rigtigt svært at forklare denne mand når vi sprogmæssigt ikke kunne kommunikere. Han ønskede ikke en tolk. Samtidigt var han kommet ind på et afbud, så vi havde lidt travlt med at få ham gjort klar. Det endte heldigvis godt, efter at vi flere gange havde gået skævt af hinanden. Han var glad og tilfreds da han forlod os.

Har du oplevet travlhed som værende ødelæggende for din sygepleje?
Jeg er en person der har det godt i et travlt miljø, og sådan lever jeg også mit private liv. Der må gerne ske mange ting om ørene på mig, men jeg sætter også en ære i at fuldføre mit arbejde tilfredsstillende. Jeg har indtil nu ikke oplevet min hverdag som for travl, så min kvalitet af pleje og behandling er svækket. Jeg vil dog være opmærksom på, at det kan hænde i dette travle miljø, og forsøge at undgå at det sker.

En god sygeplejerske (beskriv med 3 ord)?
En god sygeplejerske er omsorgsfuld, omhyggelig og struktureret.

Gode råd til andre sygeplejersker/sygeplejerskestuderende?
Mit råd er, at sætte grænser og sige stop, hvis man føler at man bliver rendt over enden og går fra arbejdet hver dag med en følelse af, at man ikke har nået hvad man skulle og at man har gået på kompromis med kvaliteten af pleje og behandling samt sine egne behov. Vi er mennesker med hjerte på det rette sted, så man ser en tendens til at vi tilsidesætter vores egne behov. Tanken er rigtig god, men uden mad og drikke duer helten ikke. Vi skal selv være med til at skabe det gode arbejdsmiljø ved bl.a. at passe på os selv og hinanden – ingen andre gør det. Fortæl også gerne din kollega eller studerende, hvis det hele spidser til for vedkommende – det kan være en kæmpe håndsrækning og det er omsorg på højt plan!

Send mig en besked hvis du har lyst til at være med og besvare spørgsmålene :-) 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Hvordan kommer vi levende igennem de travle vagter?