Ugens Sygeplejerske

Status på mit sygeplejerske kollaps

tempimageforsave

Jeg må lige starte det her indlæg med at skrive hvor ovenud lykkelig jeg er for at have den her blog, for i og med at jeg den, betyder det at jeg har “fået kontakt” til alle jer derude, som læser med, reagerer og skriver kommentarer. 

Læs mit indlæg “Kollaps” her.

Ja jeg taler da med venner og familie, hvilket er helt uundværligt for mig, men det at jeg også har “fået jer” som mine virtuelle sparringspartnere er virkelig så ubeskrivelig rart. Så kæmpe stor tak fordi at I følger mig, deler jeres erfaringer, giver råd og bare skriver “pøj pøj” og anerkender mine følelser og frustrationer. Det betyder virkelig meget for mig. 

Det er super nervepirrende at skrive ærligt om noget jeg føler lige nu og her. Især når det er noget som er lidt tabubelagt, som jeg vil påstå at stress/kollaps/mistrivsel er. Men når jeg så mærker den massive opbakning som kommer fra jer i form af likes, kommentarer, gode råd og virtuelle kram, så gør det virkelig det hele værd, og det gør at jeg slet ikke kan lade være med at skrive igen. Jeg synes det er så vigtigt at vi sygeplejersker ytrer os, råber op og kommer ud med det som vi går og tumler med, men også om de gode ting, som vi oplever på vores vej. Det vigtigste er bare at vi ikke tier, men tager bladet for munden og taler, for hvis ikke vi gør det, så sker der ingen ting og ingen ændringer til det bedre nogensinde.

Jeg har heldigvis haft friweekend og jeg har fået ladet op og sovet godt igennem. Jeg har ikke ligget på langs, men været aktiv i form af at have været social, dansetrænet og set min familie. Så jeg er frisk og klar på en ny uge som starter i morgen.

Jeg skal primært arbejde i nattevagt i den kommende uge, og det ser jeg faktisk frem til. Selvom det er rigtig hårdt at have mange nattevagter i træk, så tror jeg at det er godt for mig lige nu med lidt nattearbejde. Selvom der også kan være meget at se til om natten på mit arbejde, så er der alligevel en anden ro, når man er på arbejde som sygeplejerske i nattevagt ift. dagvagt. Så de forbandende skiftende vagter kan være et mareridt, men de kan faktisk også være positive. Jeg har det faktisk ret ambivalent med dem. For jeg kan på en måde super godt lide det der med at arbejde forskelligt og ikke fast fra mandag til fredag kl. 9-16. Men det er jo også bare drøn hårdt at arbejde skiftende, især hvis der også er travlt på afdelingen og man ikke har overskud til socialt liv mm.

Mange af jer rådet mig til at gå ned i tid, fra 37 til 32 timer og det tror jeg helt klart er det bedste for mig i fremtiden. Udover det, så skal jeg også have ekstra fokus på min søvn. Jeg har altid været en værre natteravn og haft skøre søvnmønstre, men det fungerer bare ikke med det her job som sygeplejerske. Jeg SKAL sove, når jeg ser mit snit til at få søvn. Jeg kan især have problemer med at sove efter aftenvagter, det er faktisk et stort problem for mig. Jeg regner med at tale med DSR i denne uge, for at få lidt støtte og redskaber til hvad jeg kan gøre ved det. Ellers skal jeg simpelthent prøve at ønske mig ud af det, og høre på mit arbejde, om det er muligt for mig at arbejde mest muligt i dagvagt og nattevagt.

Jeg skal også få i skema at komme i træningscenteret, for jeg ved, at det gør mig godt og giver mig energi at bevæge kroppen. Jeg tænker at jeg skal prøve at lave træningsaftaler med nogle veninder, det kan helt sikkert motivere mig til at komme afsted.

Tilsidst så er der det med min kost. Jeg har længe levet af müsli, når jeg har været i vagt. Det vil altså sige at når jeg har været i dagvagt har jeg til frokost spist müsli, når jeg har været i aftenvagt har jeg spist müsli til aftensmad og i nattevagt har jeg spist müsli som natmad. Det er jo altså helt gak gak og ikke så super nærende. I og med at jeg ikke har haft så nemt ved at sove, har stresset og være møg træt, har jeg slet ikke haft overskud til at arrangere god mad og indkøb til det. Så min kost er rigtig dejlig usund, og det holder jo altså ikke i byretten. For dårlig kost gør at mit energiunderskud bliver endnu større, jeg bliver i dårligt humør og på sigt vil min PCOS helt sikker også komme i udbrud igen – hvis ikke jeg passer på. Det sidste vil jeg meget gerne undgå, da jeg over en årrække havde nogle rigtige svære perioder med op og nedture.

Så der er 4 punkter, som jeg skal have fokus på at ændre til det bedre:

 1. ned i timer på arbejdet
 2. bedre og mere søvn
 3. mere motion
 4. sundere kost

Det ser jo faktisk super simpelt ud… Så med det mindset vil jeg starte med at have ekstra godt fokus på de fire vigtige punkter. Men det er selvfølgelig ikke bare sådan lige at ændre på alle 4 punkter. Men med fokus på det, kan det kun blive bedre, end hvad det er nu.

Jeg er i hvert fald kommet frem til, at hvis jeg gerne vil være sygeplejerske, så skal jeg behandle mig selv meget bedre og passe meget bedre på mig selv. Hvis ikke jeg selv har det godt, så kan jeg heller ikke leve op til at være den sygeplejerske, som jeg gerne vil være. Travlhed eller ej, så skal jeg selv have min iltmaske på, før at jeg kan hjælpe andre og yde god omsorg og pleje. Travlheden er en helt kaliber for sig selv, og den SKAL minimeres, og effektiviseringerne fra Borgens side af skal stoppes.  Men vi bliver nød til at starte med os selv, i hvert fald i mit tilfælde. Hvis jeg har mere overskud kan jeg helt sikkert klare meget mere og ikke kollapse fordi der nogle dage er mere travlt end andre dage. Og faktum er, at vores fag er meget omskifteligt, vi kan løbe rundt og have noget så travlt den ene dag, hvor alle føler at der er store trusler mod patientsikkerheden, og dagen efter kan vi sidde og nærmest kede os, og få stress over at der ikke er så meget at lave. 

Rigtig god søndag, og endnu en gang tusinde tak for at I alle sammen læser med og er mine virtuelle venner – det er så fedt!

Kh. Frederikke, sygeplejerske og meningsdanner


4 kommentarer

 • Ivalu

  Kære Frederikke
  Du er bestemt ikke alene på den front. Har 5 min før jeg læser dig oplæg skrevet med min veninde og kollega som jeg også har været uddannet sygeplejersker i lidt over 1 år og vi har begge taget over 6kg på, fordi vi på trods af at løbe rundt og arbejde mere end nogensinde, spiser vi uden tanke alt for meget slik når vi er på arbejde, fordi vi ikke altid har tid til mad og skal holde motoren kørende. Vi har ofte intet overskud til at købe ind eller lave ordentlig mad. Har personligt levet af toast som aftensmad 4 dage i træk pga mine nattevagter havde drænet mig.
  Jeg trænede normalt hveranden dag inden jeg blev færdig, men ofte nu kryber jeg hjem på sofaen fordi min krop og sind er træt. Men som dig, ved jeg også at kommer jeg afsted så får jeg det faktisk bedre. Specielt Yoga vil jeg anbefale dig, for set hjælper dig med at få ro på din krop og ens stressede sind, samtidig med du får strukket alle dine ømme og trætte muskler ud.
  Jeg har efter jeg begyndt på mit arbejde begyndt at snildt kunne sove 13 timer i streg fordi min krop og hjerne er træt, og det skal man have lov til men det stjæler sgu lidt ens fridage.
  Jeg arbejder fast hveranden weekend og der skal megen planlægning til at se mine venner og familie og de færreste af dem forstår ikke at man ikke altid har overskud eller hvor svært det er at få byttet en nattevagt en lørdag og derfor melder fra til en fødselsdagsinvitation som man får en uge inden. Men det stadig vigtigt at holde fast i dem for selvom man er træt eller har lidt overskud så er det jo ofte rart og opladende. For nogle dage føler man bare livet lidt løber forbi en og man kun arbejder og sover.
  Men på trods af alt dette vil jeg stadig sige at jeg er så glad for at være neo-sygeplejerske og at kunne hjælpe mennesker er et privilegium og at jeg aldrig ville kunne se mig selv være andet end sygeplejerske, men man skal ikke underkende det har sin pris og ofre.
  Man gør sit for at holde sig gående og stadig nyde livet, håber du finder det der virker for dig. Jeg skal ihvertfald stadig huske mig selv på at mine behov også er vigtige for ‘man kan ikke være noget for andre, hvis man ikke også er noget for sig selv’.
  Kh Ivalu

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej!
  Jeg læste dit sidste blogindlæg, men var ironisk nok for træt til at skrive en kommentar! 😅
  For mig var det på præcis samme måde de første par måneder hvor jeg startede på 32 timer – og selvom det var lækkert med den ekstra fridag, så kunne jeg godt mærke, da jeg først kom ind i rytmen, at jeg godt ville kunne gå op i tid til 37 timer efter ca. 6 måneder på afdelingen – og da jeg gjorde det, var det næsten som at starte forfra på det med de dage hvor man intet orker, ender med knapt så heldig mad ALT for mange dage i streg, ufatteligt meget kage på afdelingen og at hoppe over hvor gærdet er lavest mht. Motion og rengøring derhjemme 😅 Søvn var en ret vigtig faktor for mig at få styr på – har altid kunne klare mig med 5-6 timers søvn.. men så snart jeg fik ændret på mit søvnmønster og fik mindst 7 timer, blev det hele pludselig meget nemmere at overskue 😊 Nu har jeg rent faktisk overskud til, ikke bare at ligge på sofaen når jeg kommer hjem fra dagvagterne, og overskud til at planlægge ting sammen med veninderne de dage jeg har fri, fordi jeg ikke behøver min fridag til at koble af mere 😊 At jeg så også har overskud til at presse motion ind i hverdagen, har vidst også lidt at sige – men jeg har måtte justere kraftigt i hvad der var realistisk for mig at nå at få lavet i løbet af ugen – der er bare ikke tid til, både at gå i fitnesscenter 3 gange om ugen, løbe mindst 2 gange om ugen, OG nå både at være kæreste, veninde og have et rent og pænt hjem hele tiden! 😅 Jeg har været uddannet i lidt over et år nu, og føler først at det omkring 2 måneder siden at jeg endelig fik styr på rutinerne, og havde en fornemmelse af, at jeg ikke bare sov, spiste og arbejdede mere 🙈 Men det skal helt sikkert nok komme for dig også! 32 timer eller ej 😊 Og en vagtplan med kun 2 vagtlag tror jeg bestemt kun er en fordel, hvis det kan lade sig gøre! Jeg arbejder dag/nat og er SÅ glad for at jeg ikke også skal ind og tage aftenvagter engang i mellem – det ville min søvnrytme slet ikke kunne holde til! 🙈 Mit bedste råd er helt sikkert: Lyt til dig selv og din krop! Ingen er tjent med at skulle bukke under for stress, det er så ubehageligt, og noget der vil kunne have greb i en, i meget lang tid!

  Mvh. Psykiatrisygeplejersken 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Bare husk hvad det betyder at gå ned i tid på den lange bane. At være på 32 timer har også indflydelse på din pension opsparing, lige nu tænker man der er mange år til pension. Selvfølgelig skal du opveje plus og minus ved at være på 32/37 timer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melissa

  Sådan! Super fine fokusområder! Nogle er desværre lettere sagt end gjort – især det med kosten (af personlig erfaring 😂) Søvn og motion er også alfa/omega for mit overskud!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Ugens Sygeplejerske