En meningsfyldt uge med TV-hold og kamera i hælene

Ugens Sygeplejerske

Katrine, 26 år, Sygeplejerske

ugens-spl-katrine-marts

Hvorfor blev du/læser du til sygeplejerske?

Jeg blev sygeplejerske fordi jeg ikke kunne blive redder. Jeg havde en drøm at blive redder, men da jeg var for lav tænkte jeg at jeg så måtte blive det “næstbedste” og begyndte så at læse til sygeplejerske. Det viste sig at være det bedste og helt rigtig valg for mig.


Hvilket speciale arbejder du inden for/hvad interesserer dig?

Jeg arbejder inden for et lille og meget nørdet område. Jeg arbejder nemlig på en hæmatologisk afdeling (I region Sjælland, hvor vi er den eneste af den slags).

Hele interessen for at arbejde med cancer startede efter min sidste praktik på modul 11 og 12, hvor jeg var på en onkologisk afdeling. Nogen af de ældre sygeplejersker fortalte mig om det her hæmatologiske speciale, som bare var endnu mere spændende og mere akut og der blev jeg solgt.

Jeg har interesse for det akutte samtidig med at have individet i centrum og det får jeg bestemt med i min hverdag på hæmatologisk afdeling.


Beskriv din bedste oplevelse i uniformen? 

Jeg har heldigvis rigtig mange gode oplevelser i min hvide uniform.

Men specielt en oplevelse har sat sine spor. Jeg var som meget ny sygeplejerske med til en diagnosesamtale med en af afdelingens læger.

Vi skulle fortælle en patient og familien at patienten havde fået kræft. Jeg var utrolig spændt på, hvordan familien ville reagere – nu deres verden for en tid blev ændret.

Det var egentlig ikke så meget samtalen der var en god oplevelse, eller jo det var den. Men det var mere efterfølgende, faktisk flere måneder efter, hvor patienten kom hen til mig og takkede mig for den gode behandlingen gennem 3 måneder. Patienten ville ikke mindst gerne takke mig for min meget rolige måde at være på den dag med samtalen hvor diagnose kom, og patienten fortalte, at da han så, hvor rolig jeg var som sygeplejerske, var han slet ikke i tvivl om at den her hårde periode med kemo, indlæggelser og ikke mindst en kræftdiagnose nok skulle gå. Han fortalte at jeg stod meget klart for ham lige præcist den dag, hvor der ellers ikke, var meget andet han husker.

Det havde betydet så meget for ham at jeg som fagperson var rolig og tog mig god tid til at snakke det kommende forløb igennem med ham og ikke mindst familien.

Det har sat et spor i mig og gjort mig meget bevidst om at min udstråling som sygeplejerske/fagperson kan sætte store spor i patienten og dens pårørende, og at det havde stor betydning for deres forløb.


Har du oplevet en situation der har været udfordrende?

Der er udfordring hver dag i uniformen, nogen større end andre, ofte finder man en god løsning og udfordringer er dér man som sygeplejerske udvikler sig.

Men dér hvor jeg ofte bliver udfordret på min faglige og personlig front er etiske problematikker, jeg synes engang imellem det kan være svært at kæmpe patienternes kamp, specielt med lægerne.

Læger er til for at redde liv, hvilket sygeplejersker også er, men vi har en andet syn på patienterne og ikke mindst deres forløb.

Jeg synes godt det kan være udfordrende når man skal være patientens forsvarsadvokat, og engang imellem tage faglige diskutioner med lægerne, som ofte ser situationen anderledes end sygeplejersker gør.


Har du oplevet travlhed som værende ødelæggende for din sygepleje?

Travlhed er meget oppe i tiden og jeg synes det er skrammende at man kan have så travlt på sit arbejde at man skal overveje om man skal springe frokost over, eller om man skal gå på toilettet eller lige klare en eller anden arbejdsopgave inden da.

Travlhed er en del af alle sygeplejerskers arbejdsliv – desværre!!

Den travlhed jeg oplever er ofte i forbindelse med vi på min afdeling både passer men også behandler vores patienter (Kemoterapi).

Det vil sige man som sygeplejerske kan passe 3-4 patienter (vi bruger primærsygepleje), hvor en eller flere af dem skal have kemoterapi, hvilket jo er noget man ikke bare lige giver.

At give kemoterapi er en lille ekstra uddannelse man som sygeplejerske tager og derfor har fået viden, som man kan bruge til at informere patienter i forbindelse med indgiften af cellegift som kemoterapi er. Samt lærer man at reagere hvis patienten skulle få ubehag under behandlingen.

Det kan for mig skabe travlhed, som slet ikke er okay. Her kan man som sygeplejerske få en fornemmelse af at ens job bare ikke bliver udført godt nok i den pågældende vagt, pga. arbejdsopgaverne og deres omfang.


En god sygeplejerske (beskriv med 3 ord)?

Omsorgsfuld, hurtig-tænkende, smilende.


Gode råd til andre sygeplejersker/sygeplejerskestuderende?

Mit gode råd til andre sygeplejersker og ikke mindst kommende kollegaer er …

“Man når det man når – prøve at lade vær at stresse, der kommer altid en kollega efter dig”


Vil du være med i Ugens Sygeplejerske? 

Så send mig en besked :-) 

Følg min blog på Facebook her

.. og på Instagram her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

En meningsfyldt uge med TV-hold og kamera i hælene