8 ting, jeg har lært, de første 8 måneder som uddannet sygeplejerske

Ugens Sygeplejerske

Parvin, 34 år, Sygeplejerske

ugens-sygeplejerske-torsdag-2-marts

Hvorfor blev du/læser du til sygeplejerske?

Jeg begyndte at læse til sygeplejerske ved et tilfælde. Efter et sabbatår efter gymnasiet hvor jeg arbejdede i TDC mobil og tjente en masse penge, tog jeg mig sammen og gik forbi min studievejleder på mit gamle gymnasie for at få råd til hvad jeg kunne læse til. Jeg ville have en uddannelse og havde faktisk slet ikke skænket sygeplejerskeuddannelsen en eneste tanke. Men han skrev en masse ned af de ting jeg gerne ville have ud af en uddannelse og vupti så kom han frem til at det var da sygeplejerske jeg skulle være. Det opfyldte mange af de ting jeg manglede i mit daværende job. At jeg skulle have et job der gav mening, og jeg skulle kunne hjælpe på en uselvisk måde, hvor jeg ikke følte at man sagde noget for at opnå noget andet. Samtidig skulle uddannelsen også være springbræt til videreuddannelse. Man må sige at sygeplejefaget for mig har opfyldt alt det jeg manglede dengang og mere til.


Hvilket speciale arbejder du inden for/hvad interesserer dig?

Jeg har siden jeg blev uddannet i 2008 arbejdet indenfor kirurgien. Først indenfor karkirurgi og pt arbejder jeg på en akut kirurgisk modtagelse som Klinisk vejleder.


Beskriv din bedste oplevelse i uniformen?

Jeg har rigtig mange gode oplevelser i min rygsæk, men nogen står lidt skarpere end andre. Men mellem mine kirurgiske jobs, nåede jeg i et halvt år at arbejde på en åben psykiatrisk afdeling. Her mødte jeg en meget skadet mand som følge af mange års misbrug, havde mistet alle dem han havde haft nær. Han havde rigtig svær ved at åbne sig for nogen, men efter at have “arbejdet” med ham i flere uger åbnede han sig og fortalte sin livshistorie som havde sat dybe ar i ham. Han kunne senere i forløbet godt se at han måtte ændre kurs så han kunne komme videre med sit liv. Efter forløbet har jeg set ham flere gange diverse steder, hvor han har takket mig for at han har så meget bedre styr på sit liv, og han ikke længere gør skade på sig selv. Kognitiv terapi er nok noget af det bedste redskab indenfor arbejdet med psykiatriske patienter, men det er også faktum at vores kolleger i psykiatrien er max presset og har ikke altid tiden til at bruge deres uddannelse til at hjælpe deres patienter. Manglende tid, utryghed og det faktum at jeg ikke altid kunne stå inde for den pleje mine patienter fik, var også grunden til jeg sagde min stilling op.


Har du oplevet en situation der har været udfordrende?

Travlhed er uundgåeligt i vores fag, men selvfølgelig spiller travlhed en rolle ift. kvaliteten i sygeplejen til vores patienter. Jeg ved at jeg yder den bedste sygepleje hvis jeg går hjem fra mit arbejde, og er sikker på at jeg ikke har glemt noget. Så har det været en god dag.


En god sygeplejerske (beskriv med 3 ord)?

En god sygeplejerske er den som sætter patienten før sig selv, og er kreativ (det skal vi være med konstant nedskæring/besparelser, underbemanding, udfordringer med de fysiske rammer, manglende anerkendelse, for lavt løn og ja jeg kan blive ved), og sidst men ikke mindst reflekterende. Jeg synes at det er hamrende vigtigt at sætte sig udover sine forforståelse, træthed og andre irritationsmomenter, og tænke at vores patienter er udenfor deres comfortzone når de bliver indlagt, og sørge for at de føler sig trygge, velinformerede, forstået, set mm.


Gode råd til andre sygeplejersker/sygeplejerskestuderende?

Nu arbejder jeg til daglig med sygeplejerskestuderende og her forsøger jeg at få dem til at være stærkt reflekterende og være kritiske overfor hvad de læser og hører. Jeg synes at det er vigtigt at kunne argumentere for valget af sin plejeform på et teoretisk niveau så vi ikke bare får sygeplejesker der bare gør tingene fordi at sådan gør man bare.


 

Send mig en besked hvis du også har lyst til at besvare spørgsmålene :-)

2 kommentarer

 • This is really attention-grabbing, You are an excesaively skilled blogger.
  I hage joined you rsss feed andd look ahead to seeking
  extra of your great post. Also, I hve shared your site in my soicial networks

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • it

  Superb blog you have here but I was curious if you knew of
  any forums that cover the sane topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of group where I
  can get responses from other experienced individuals that
  share the sae interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks a lot!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

8 ting, jeg har lært, de første 8 måneder som uddannet sygeplejerske