Ude godt - hjemme bedst... eller?

Sygesamtale

tempimageforsave

Ja, sygesamtale. Jeg skal til sygefraværssamtale i næste uge. Da jeg først så mailen blev jeg lidt chokeret. Der vrimlede hurtigt nogle følelser rundt i min krop som jeg ikke helt kunne lide. Ligemeget hvordan man vender og drejer det, så er en sygesamtale bare ikke noget som er specielt positivt i min optik. Det betyder jo ganske enkelt, at ens sygefravær har nået en grænse, sådan at ledelsen indkalder dig til en samtale.

Jeg har talt med kollegaer om det, og fundet frem til, at der faktisk ikke skal særlig meget sygefravær til, før at man bliver indkaldt til samtale. Jeg har faktisk ikke helt styr på hvor meget sygefravær der skal til, for at man får en sådan indkaldelse. Men sagen er i hvert fald sådan, at jeg har nået den grænse.

Når jeg sidder og tænker tilbage på de måneder tilbage til Januar, hvor jeg startede på mit nuværende arbejde, synes jeg ikke, at jeg har haft særlig meget sygefravær. Jeg ved at jeg har været syg, og har ringet og sygemeldt mere mere end bare en enkelt gang – men jeg føler og synes bestemt ikke, at det har været meget.

Hvor om alt er, har det i hvert fald været nok til, at jeg nu skal til samtale. Da jeg først så mailen med indkaldelsen føltes det meget nervepirrende, for hvad skulle det nu betyde. Jeg fik først lidt ondt i maven, og blev lidt nervøs. Men nu glæder jeg mig faktisk næsten til den samtale. Qua denne blog har jeg på ingen måde lagt skjul på over for mine kollegaer og min ledelse, at jeg synes det har været super hårdt at være nyuddannet og nyansat på mit arbejde. Jeg har heller ikke lagt skjul på, at jeg er rigtig glad for mit arbejde. Men det er da stadig sådan lidt nervepirrende og ikke sådan med en super dejlig følelse, at få en sådan indkaldelse.

Men jeg vælger at se det som en trivselsamtale. Det er i bund og grund vel også det som det er. Det håber jeg da. Det finder jeg selvfølgelig først rigtigt ud af, når jeg har været til samtalen. Jeg ved at min leder er rigtig sød og god, og jeg ved at det nok skal blive en rar og rolig samtale. Jeg har allerede gjort mig tanker om hvad jeg vil tale med min leder om. Jeg har tænkt mig at være helt ærlig omkring min nuværende trivsel, men også om hvordan jeg har haft det frem til nu. Jeg har jo haft op og nedture, ikke sådanne nedture, som har gjort at jeg måtte melde mig syg. Men jeg har haft små sygeperioder, af nogle dages varighed, med almindelig influenza. Jeg tror, uden at være sikker på det, at det sagtens kan være opstået pga. stress og mistrivsel i mit indre, pga. arbejdet.

Jeg tror samtidig at det generelt er ret almindeligt, at man er i større risiko for at blive mere syg, når man starter på et nyt arbejde. Jeg medvirkede, som flere af jeg ved, i et program på DR1 om at gå ned i tid. Det program var jeg åben omkring på mit arbejde, så min leder har også set det, og ved besked om mit ønske og mine tanker om at gå lidt ned i tid.

Til min sygesamtale har jeg også tænk mig at tale endnu en gang med min leder om at gå på deltid. Jeg er nået frem til, at jeg tror at det er det eneste rigtige for mig, i hvert fald lige nu, for at jeg kan få mit lille liv til at hænge bedre sammen. Generelt så har jeg det jo overvejende godt, og jeg er glad de fleste dage også på arbejdet. Men jeg mærker stadig en mistrivsel i at jeg ikke har nok energi og overskud til mig, Frederikke, og mit liv ved siden af, at jeg arbejder som sygeplejerske.

Måske behøver jeg kun at være på nedsat tid for en periode, og måske vil jeg mærke, at det er det mest rigtige for mig. Der er kun en måde, hvorpå jeg kan finde ud af hvad der er mest rigtigt for mig, og det er ved at afprøve det.

Jeg har i nogle uger nu kun haft dagvagter og nattevagter, og den lille ændring, fra 3 vagtskifte til 2 vagtskifte har allerede givet mig et lille bitte skud mere energi. Det har hjulpet mig meget, at jeg har sagt farvel til aftenvagterne. Selvom jeg elsker at være i aftenvagt, så hænger det bare ikke sammen for mig, for jeg kan ikke gå i seng når jeg kommer hjem, og det resulterer bare i at jeg sover lige til et par timer inden, at jeg skal møde i vagt igen.

Selvom mailen med indkaldelsen til min sygesamtale var et lille chok og var noget, som fyldte mig med lidt frygt i maven, så vil jeg gå den samtale i møde med et åbent sind og forsøge at vende det til noget positivt. Jeg vil i mit hovede i stedet kalde det for en “trivsel-samtale” :-) Det klinger lidt bedre for mig, fremfor sygesamtale. Jeg er spændt, og håber at der kommer noget godt ud af det.

For det jeg vil aller mest, det er, at være en sygeplejerske, som er i god trivsel og som både har tid til at være den gode sygeplejerske, som jeg elsker at være, men også bare at være Frederikke med energi og overskud, når jeg tager kittlen af og cykler hjem fra hospitalet.

Er der nogle af jer, som har erfaringer med sygefraværssamtaler? Har I oplevet det som noget der var positivt, eller som noget, der ikke var så rart?

Kh. Frederikke, Sygeplejerske & Meningsdanner


Følg mig på Facebook her: Thedanishnurse

.. og på min Instagram her: Thedanishnurse

 

6 kommentarer

 • Katharina

  Jeg har selv haft indkaldt en elev til samtale, hun havde dog været sygemeldt i en længere periode, og jeg gik ind til den samtale med et positivt sind, og et håb om at kunne finde en løsning på hendes sygemelding. Så tror helt bestemt ikke du har noget at være nervøs for, tværtimod lyder det som om at du har gjort dig nogle gode tanker, og ved hvad du ønsker, deltid.
  Håber at det bliver en positiv oplevelse for dig! 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg er også sygeplejerske, og har været til sygesamtale. Det var mere en omsorgssamtale end noget andet, og min chef ville bare sikre sig alt var som det skulle være, og om han evt. kunne gøre noget for at hjælpe. Det var ubetinget en positiv oplevelse!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  På min afdeling bliver man indkaldt til en sygefraværssamtale hvis man har mere end 3 sygeperioder på 6mdr.
  Det har jeg efterhånden prøvet er par gange, da jeg i perioder lider meget af migræne :(
  Jeg har dog som udgangspunkt oplevet disse samtaler mere som ‘trivsels-samtaler’ med fokus på eventuelle muligheder for at hjælpe en til bedre trivsel på arbejdspladsen. Men man skal selvfølgelig ikke glemme at der sidder en leder på den anden side som er presset hver gang man melder sig syg, og derfor også prøver at finde den bedste løsning i ledelses øjemed.
  Men, gå til samtalen med positivt sind :) alle ledere ønsker jo at deres kollegaer har der godt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg er heller ikke meget inde i det, men gælder ens sygefravær ikke tilbage fra ens tidligere job også ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Louise

  Hej Frederikke
  Først tak for en dejlig blog, fordi du sætter ord på og gør opmærksom på hvordan sygeplejelivet er. Jeg kan nikke genkendende til det meste du skriver.
  Jeg arbejder i region Sjælland og her hedder det omsorgssamtale og den kommer når man har haft 4 sygemeldinger på 6mdr.
  Da jeg blev indkaldt lagde min chef meget vægt på at det mest var en samtale for hende, for at se hvordan hun kunne hjælpe mig, så kun positiv oplevelse.
  Mvh Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg blev også kaldt til sygefraværssamtale ikke særlig lang tid efter jeg var startet på min afdeling som helt ny sygeplejerske. Selvom de kalder det en trivselssamtale, fik jeg også helt ondt i maven, fordi der stod at vi skulle diskutere mit sygdomsmønster – jeg havde haft 3 korte sygefraværsperioder indenfor de første 3 måneder. Men når det kom til stykket var det bare en kort samtale hvor min leder ville høre, om der var noget andet galt. Og jeg tror du har ret i at den stress man oplever de første måneder er med til at gøre en syg oftere end man ellers ville.
  Tak for en god blog. Det er sjovt at følge en der blev færdig med uddannelsen samtidig med en selv :)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Ude godt - hjemme bedst... eller?