Ugens Sygeplejerske

Hvad er en sygeplejerske værd?

Nu bevæger jeg mig måske ud på lidt dybt vand her. Derfor vil jeg læne mig op af Grethe Christensen, formanden for DSR, som jeg har stor respekt for.

Jeg har lige set DR’s program “Det er du værd” fra i går aftes, og jeg har også læst Grethe’s opslag på Facebook (læs det her). Jeg synes, at det er et rigtig fint indlæg, hun har skrevet. Jeg tror på, uden at vide særlig meget om det her emne overhovedet, at DSR gør hvad der står i deres magt for at kæmpe om sygeplejerskernes løn. Som formanden skriver, er sygeplejerskernes løn afhængig af politisk velvilje. En velvilje, jeg ikke tror, er særlig eksisterende i politikernes øjne, når det kommer til sygeplejersker.

Jeg er også meget enig i, hvad formanden for DSR skriver mht. de skæve lønninger. Det er helt absurd og urimeligt, at en sygeplejerske tjener så lidt – og hvis jeg lige skal perspektivere til DR’s udsendelse: Både chaufføren og gadefejeren tjener mere end sygeplejersken. Det er virkelig grotesk set fra mine øjne. Jeg ser ikke ned på chaufføren eller gadefejeren. Deres arbejde er helt klart også rigtig vigtigt. Men jeg mener bare, at en sygeplejerske burde tjene mere end f.eks. en gadefejer og en chauffør.

En sygeplejerskes arbejde er livsvigtigt, sundhedsfremmende og til gavn for alle. ALLE kan blive nødsaget til at komme på hospitalet og få behandling. Her er det sygeplejersken, der hiver patienten op på den ene eller anden måde – ja lægen er medspiller og MEGET vigtig, MEN sygeplejersken er i mange tilfælde den “vigtigste” for en patient under vedkommendes indlæggelse. Det handler om liv og død, en sygeplejerske yder åndelig og fysisk omsorg og pleje, bruger sig selv fysisk OG psykisk. OG med en 3 1/2 årig uddannelse i baggagen, der efterhånden er blevet mere og mere akademisk, er det simpelhent ikke godt nok, med den løn der er gældende. IKKE GODT NOK.

Sygeplejerskens fire virksomhedsområder; at udøve, udvikle, lede og formidle sygepleje er alle fire et bevis på, at sygeplejerskens job altså ER utrolig vigtigt. Måske er det på tide, at alle sygeplejersker råber mere op og fortæller om deres værd! Og ikke lader sig “spise af” med en løn, der på ingen måde afspejler det kæmpe store ansvar, og den vigtige, uundværlige rolle som en sygeplejerske har i vores samfund.

Jeg hæftede mig især også ved Grethe’s afslutning i hendes FB-oplæg:

“For sygeplejersker løser hver dag meget vigtige opgaver, og hver enkelt sygeplejerske arbejder dagligt med et stort ansvar på sine skuldre. Et ansvar for mennesker. Derfor skal vi også anerkendes som fag og have bedre løn- og arbejdsvilkår”(DSR).

Det er bare spot on! Sygeplejerskefaget skal anerkendes meget mere, det er på tide at samfundet vågner op, at politikkerne vågner op og sørger for, at sygeplejerskerne får BEDRE ARBEJDSVILKÅR og aflønnes rimeligt i forhold til andre faggrupper. Det er vel ikke så meget at forlange, når man står med liv mellem hænderne?

Jeg vil afrunde for nu, men lige skrive en sidste ting. Skal jeg nævne noget positivt, ift. at sygeplejerskelønnen er så lav, som den er, må det være, at de som søger ind og læser til sygeplejerske, klart ikke gør det for lønnens skyld. Det synes jeg er smukt og benævnelsesværdigt og en vigtig pointe. Da sygeplejerskefaget, efter min mening, aldrig nogensinde må ende dér, hvor det drejer sig om penge fremfor mennesket. Det må, og skal være det menneskelige, der driver værket i en sygeplejerske og ikke en fed løn.

Når det så er sagt, mener jeg selvfølgelig ikke, at vi skal arbejde gratis. En sygeplejerske bør tjene mere(!) Men jeg mener, at det skal være kaldet, der driver lysten til at være sygeplejerske – ikke penge. Sååå… lønnen skal jo heller ikke være for høj (Ha-ha) og ja det kan jo lyde ret paradoksalt (BLINKE SMILEY) .

Heldigvis er livet så meget andet end penge, og det er jeg meget glad og taknemmelig for.

Nu skal jeg lige nå at sove et par timer, inden jeg skal i nattevagt.

Godnat, og rigtig god fredag.

Kh. Frederikke, sygeplejestuderende


Jeg tænker lige en lille tanke her, fortsæt da endelig med at sende mig beskeder, hvis I har lyst til at være med i mit lille projekt, hvor jeg hver uge udgiver en “Ugens Sygeplejerske” – herigennem skaber vi i hvert fald sammen et fokus på hvad I hver især laver som sygeplejerske/sygeplejestuderende i jeres hverdag. Det er da en lille start, på at skabe lidt opmærksomhed på sygeplejerskensvirke og den sindssygt vigtige rolle, I alle sammen har hver dag, i det danske samfund. Send mig en besked på min facebookside (her), så sender jeg dig dokumentet med mine spørgsmål.


Kilde: DSR – Grethe’s opslag på Facebook d. 11. marts 2016

1 kommentar

  • Helle Dannemand

    Hvad med en strejke Marts 2017 hvor Sundhedsplatform skal indplanteres ??

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Ugens Sygeplejerske