Velkommen til Neonatalafdelingen

Aftenvagt – kender I det?

Klokken er 23.45 og man er lige kommet hjem fra aftenvagt og er fyldt med indtryk fra vagten. Forleden kom jeg hjem og var helt høj. Jeg havde haft min sidste “føl-vagt” hvor jeg havde gået med min mentor for sidste gang. Jeg var mere eller mindre sluppet fri og lavede en masse sygepleje på egen hånd og sammen med min mentor.

F.eks. tog jeg en blodprøve på en præmaturbaby, jeg er vant til at tage PKU blodprøver på barselsgangen, men det er bare noget helt andet at tage blodprøver på en præmaturbaby. For det første så er foden meget mindre, for det andet, så er det ret sikkert at en præmaturbaby er blevet stukket mange flere gange, og har flere gamle indstiks steder, på den lille fod. Blodprøven jeg skulle tage, var bare en enkelt en, og den skulle analyseres med det samme. Derfor var det vigtigt, at sørge for at der ikke kom lufthuller i glasset hvori man tapper blodet, for hvis der er lufthuller, kan blodprøven ikke analyseres. Ved en PKU blodprøve hælder man med det samme blodet ud på en lille filt seddel, derfor er det ikke ligeså vigtigt, det med lufthullerne. Jeg klarede at tage blodprøven med bravour, og blev vejledt i en god teknik, hvor jeg kunne få lufthullerne ud, hvis der kom nogle. Det tog nok lidt længere tid for mig at tage den blodprøve, end hvis en garvet neonatalsygeplejerske havde gjort det, men jeg gjorde det!

I vagten lavede jeg også mange andre ting på egen hånd, jeg hentede medicin, og satte det op, gav IV medicin i det der hedder en longline på baby, jeg piftede en stomi x flere og plejede en baby i kuvøse. Alt sammen noget som er nyt og helt vildt for mig. Da jeg så kom hjem var jeg på ingen måde træt og klar til at gå i seng og sove. Jeg var høj, glad og følte mig helt vildt frisk (det hjalp nok heller ikke, at jeg havde drukket flere kopper kaffe i vagten!) . Jeg skrev et blogindlæg, det med Meningsdanneruddannelsen (læs evt. her). Det endte med at jeg først sov ved 3 tiden og næste dag stod jeg først op kl. 12. Heldigvis havde jeg en fridag, men havde jeg nu skulle møde i aftenvagt igen, ville jeg kun haft et par timer herhjemme inden jeg skulle afsted igen.

I den sparsomme tid, hvor jeg har været færdiguddannet sygeplejerske, har jeg allerede fundet ud af hvilke vagter jeg synes bedst om og det er helt klart dagvagter og nattevagter som er mine favoritter. Jeg er et super B-menneske og derfor passer nattevagt rigtig godt til mig. Men dertil vil jeg lige sige, at jeg godt kan mærke, at det er usundt og unaturligt at være oppe om natten og sove om dagen. Men jeg kan godt lide det, og synes, at der er en anderledes og rolig stemning i nattevagterne, i forhold til dag – og aftenvagter.

MEN aftenvagt er jeg ikke fan af. Jeg kan egentlig godt lide dem – når jeg er i vagt. Det er mere inden og efter. Mit problem er, at jeg sover alt for længe inden en aftenvagt og får intet som helst ud af min dag. Når jeg så kommer hjem fra en aftenvagt, og ved at jeg skal op dagen efter og i aftenvagt igen, så giver jeg mig selv lov til at sove længe, for at være udhvilet til vagten. Men jeg har også det problem, at jeg ikke kan gå i seng lige når jeg kommer hjem. Jeg er i hvert fald rigtig dårlig til det. Klokken bliver som regel 2-3 stykker før at jeg rammer sengen efter en aftenvagt, og det gør, at jeg sover til minimum kl. 11 om formiddagen, og så har jeg kun et par timer før at jeg skal møde ind i vagt igen.

Er der andre der kender til dette? Og er der mon nogen af jer, der har nogle gode råd og rutiner, som I gør inden og efter en aftenvagt? Så tager jeg i hvert fald imod med kyshånd. Jeg kunne virkelig godt bruge lidt råd til at arbejde i aftenvagt. Jeg kan se på mit arbejdsskema at jeg i februar skal have 4 aftenvagter i træk, og jeg vil så gerne prøve at se, om jeg kan få lidt ud af mine dage, så at jeg ikke bare sover dem væk. Jeg ved, at sådan som jeg gør lige nu, så vil de 4 dage bare bestå af at arbejde og at sove og det er jo lidt kedeligt og ret ærgerligt, slet ikke at have lidt liv ved siden af arbejdet i 4 hele dage.

Jeg håber at der er nogle af jer som har nogle gode råd :-) På forhånd tak!

Og HEY hvor er det bare fedt at I er så mange der følger med her i mit lille blogunivers, det gør mig så glad at I gider at læse med. Jeg modtager også private beskeder fra flere af jer og I skal bare vide at de varmer så helt vildt sindssygt meget, og jeg får næsten altid tårer i øjnene, når jeg læser dem. Tak tak TAK!

Kh. Frederikke, sygeplejerske


Følg min blog på Facebook her: Vitachoreas

I kan også finde mig på Instagram som: Vitachoreas

2 kommentarer

 • Gitte Rylund

  Ved at der er mange med samme problem som dig. Jeg har dog altid skullet rimelig tidligt op for at sende børn i skole, så jeg har været nødt til at finde en løsning. For mig har det virket at bruge yoga til at få kroppen ned i gear. Jeg har fundet et par korte yoga videoer på youtube fra “yoga with Adrienne” – hun har lave flere gode til formålet, kan ikke huske præcis hvad de hedder noget med bedtime, nighttime og relaxation. Måske det også virker for dig ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det fedt at læse :)

  Jeg drikker ikke selv kaffe, så jeg får ikke den samme opkvikker i løbet af en aftenvagt – tænker at du skal prøve at sætte et stoptidspunkt for kaffen, f.eks. Kl 19, så du ikke får det koffein som hjælper med at holde dog kørende efter vagten – man kan snildt komme igennem en vagt uden, og er det bare fordi du godt kan lide kaffe, så drik koffeinfri istedet.
  Jeg står aldrig senere op en 8 når jeg skal i aftenvagt, oftest står jeg op lidt tidligere. Og så tager jeg som regel en morfar på en halv times tid omkring 12-13 tiden, og så er jeg ellers frisk og klar :)
  Når jeg kommer hjem skal hundene måske lige luftes, eller også går jeg i seng senest en halv time efter jeg er kommet hjem. Jeg har nogle gange brugt “musikterapi” til at falde i søvn til, altså afslappende musik, som bare kører på min iPhone – den kan indstilles til at slukke efter en bestemt tid, f.eks. 30 min, og så bruger jeg faktisk den vejrtrækningsøvelse der har floreret på nettet, det virker faktisk super godt :)

  Håber du kan bruge det – og pøj pøj med jobbet, elsker at læse med :)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Velkommen til Neonatalafdelingen