Er du sygeplejerske? Så læs her

Det er bra å jobbe i Norge! 🇳🇴

amalie-i-norge-i-uni-5

Jeg har været sygeplejerske i 7 måneder, og tog efter nytår til Norge for at arbejde. Jeg har altid elsket at rejse, og har arbejdet 3 måneder i Australien efter gymnasiet, så det var en selvfølge at jeg skulle til Norge og jobbe, når nu det endda kan gøres under så fine forhold!
’Men, skal man så ikke snakke norsk?’ Nej, eller jo, hvis du kan, og tro mig, der går ikke mange dage før du drømmer på norsk! Har du bare en lille smule sprogøre (og har set SKAM) så kommer det altså vældig let til en.

amalie-i-norge-4-bil

(Amalies Dedicare bil)

Jeg har valgt at arbejde gennem vikarbureauet Dedicare, da jeg fik dem anbefalet af en sød veninde. Fordelen ved at bruge et vikarbureau er, at de betaler for al transport til- og fra Danmark, bolig, bil og benzin, og så gør de alt hvad der står i deres magt for at finde netop det type job i netop det tidsrum du ønsker. Ulempen er at de ikke sender sygeplejersker med under 2 års erfaring på hospitaler udenfor sommeren. Så jeg jobber på et rehabiliteringscenter ca. 100 km syd for Oslo. Det passer mig egentlig fint af afprøve denne form for sygepleje, om end den er vældig forskellig fra livet på hospitalet som jeg er vant til og holder af. Men det er fedt at få afprøvet noget, så man efterfølgende ved med sig selv om det er eller ikke er noget for en selv, frem for at afvise et speciale på baggrund af ubegrundede forestillinger.

amalie-i-norge-3-udsigt(Udsigten fra Amalies arbejde i Norge) 

Som sygeplejerske på rehab her, som er en rasteplads mellem hospital og eget hjem, er det en hel anderledes verden end jeg er vant til hjemmefra. For det første havde jeg kun 2 (!!) dages oplæring, hvoraf den ene var med en anden vikar, der selv var ankommet 5 dage tidligere… Og min 3. vagt var jeg alene sygeplejerske – værsågod. Det lyder dog værre end det i virkeligheden var; det eneste der kræves af sygeplejersker her til daglig er når der skal gives medicin PN, samt blodprøvetagning og den ugentlige stuegang med lægen. Ofte er der vagter helt uden sygeplejerske på arbejde, hvor den nærmeste er på et andet rehab 25 min kørsel derfra. Af den grund laver jeg kun sygeplejefagligt arbejde ca. 20% af tiden, hvilket også er derfor jeg har valgt kun at blive her ‪halvanden ‬måned. Til gengæld er jeg yderst imponeret over mine kollegaer; at arbejde på en arbejdsplads der nærmest måned til måned får nye udenlandske kollegaer der igen og igen skal sættes ind i tingene, må være udmattende – jeg kender det fra min afdeling derhjemme hver gang vi fik et nyt hold elever. Alligevel er de sindssygt smilende og søde og imødekommende og interesserede i os. Som jeg snakkede med min danske roomie om forleden – det kommer sig nok af at de virkelig trænger vores hjælp her! Forleden havde jeg en time lang filosofisk snak med den sejeste 60-årige ’hjelpepleier’ om livet og kærligheden – på norsk selvfølgelig 😉

amalie-i-norge-strand-7

Amalie på “hendes” strand i Norge. I går fortalte hun mig, at hun har planer om at vinterbade snarest, friskt! :)


Er jeg den eneste der ligesom Amalie går med udenlands drømme? Jeg drømmer selv om at arbejde i Grønland for en stund og at tage ud med læger uden grænser. Måske har du været i udlandet og arbejde som sygeplejerske? Har du lyst til at fortælle om det og dele ud af råd og erfaringer, i et blogindlæg her, ligesom Amalie? Så send mig endelig en besked :-)

4 kommentarer

 • Pernille

  Jeg flyttede til Tromsø, Nordnorge lige efter jeg blev færdiguddannet i februar 2016, blev ansat i et års vikariat på lungemedisinsk sengepost. Efter lidt mere end et halvt år blev jeg fastansat på afdelingen. Var der i halvandet år, rejste så til Australien og New Zealand i 4 måneder. Om et par uger rejser jeg tilbage til lungemedisinsk sengepost i Tromsø (for to måneder), selvom jeg ellers troede at jeg skulle hjem til Danmark efter vores rejse.
  Hvis du har lyst, kan jeg sagtens skrive et lille indlæg om min oplevelse som ny sygeplejerske i Norge?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

   Hej Pernille

   Jeg er færdig til sommer 18 og vil sindssyg gerne til Tromsø og arbejde på deres hospital. Hvordan gjorde du? Var du der igennem et vikarbureau eller tog du bare afsted og søgte da du var der? Jeg synes det er så svært at finde ud af hvad der bedst kan betale sig og de fleste bureau tilbyder slet ikke vikar jobs i nordnorge og slet ikke på hospitaler.

   Håber meget at høre fra dig – det kunne være en kæmpe hjælp :)

   Hilsen Katrine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Er netop blevet færdiguddannet sygeplejersker og begynde på mit første job d.1/2. Dog var planen til at starte med ellers, at jeg skulle direkte til Norge. Har stadig en drøm om, at arbejde i Norge eller et andet land end DK.. Så det er fedt med sådan nogle indlæg, så man kan få lidt inspiration og høre lidt om hvordan forholdene er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mitzi

  Hej. Har rejst til Norge med Dedicare. Et vikarbureau jeg kunkan anbefale. Bolig, rejse osv. var helt i orden. At jeg så fik arbejde som sygeplejerske et kedeligt sted, kan de så ikke gøre for. Jeg fik INGEN oplæring, blev smidt ud i det alene sygeplejerske i aftenvagt. Det var faktisk ubehageligt, at have et ansvar uden at vide hvad jeg egentligt var ansvarlig for. Jeg måtte tvinge norske kolleger, til at vise mig rundt osv. En aften kom pludselig en medarbejder fra en anden afdeling. De havde ingen sygeplejerske, så jeg var ansvarlig! Det ville have været rart at have vidst. Jeg kendte ikke patienterne, vidste ikke hvor afdelingen var, hvor mange patienter, sygsomshistorie osv. Lederen var på ferie, ingen vidste så hvem der var ansvarlig!! Mange nordmænd, især de ældre, VILLE eller KUNNE ikke forstå dansk!
  Jeg skal ALDRIG arbejde dette sted igen!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Er du sygeplejerske? Så læs her