Ugens Sygeplejerske

Er du sygeplejerske? Så læs her

nyuddanetnurse

Er du nyuddannet sygeplejerske, eller sygeplejerske som er startet i et nyt speciale? Så kan du sikkert nikke genkende til noget af dette som jeg har opstillet, og få et par gode råd til hvordan du skal overleve din første tid som nyuddannet sygeplejerske og som sygeplejerske i et nyt speciale.

 • Det er helt normalt og ok at være nervøs, når du er nyuddannet eller startet i et nyt speciale. Det betyder nemlig at du gerne vil gøre det godt. Tro mig du er ikke alene. Nogle er bare bedre til at skjule det end andre.
 • Hils på så mange som du kan, der hvor du er startet, smil og vær åben og opsøgende. Det vil styrke dig som ny på en afdeling, hvis du er ekstra imødekommende og viser at du er interesseret i at lære kollegaer at kende – de er dine livslinjer, når du skal stå på egne ben!
 • Du kan ligeså godt forberede og vænne dig til at der vil være meget du ikke ved. Selv efter der er gået noget tid, vil der stadig være en masse, du ikke ved. Men det er ikke nogen undskyldning, sørg for at opsøge viden og stil en masse spørgsmål.
 • Væn dig også til at skulle møde en masse nye ansigter, hver dag! Giv et fast håndtryk, se dem i øjnene og gør dit bedste for at huske deres navne. Du skal vide, at du kommer til at møde rigtig mange nye mennesker i din tid som sygeplejerske.
 • Sørg for at gå omkring og lær din afdeling og dit hospital at kende. Det er vigtigt at kunne finde skyllerum, køkken, toilet mm. Så snart du står i afdelingen med uniformen på, vil patienterne forvente at du ved hvor alting er – ikke kun i din afdeling, men på resten af Hospitalet. Det er en styrke at kunne finde rundt, det er en stor hjælp for dig selv ikke at være helt rundtosset og ikke vide hvor du kan finde diverse sygeplejeartikler.
 • Stil en masse spørgsmål. HVER. ENESTE. DAG. Det er på denne måde at du bliver kendt i din nye afdeling og på denne måde, virker du også oprigtigt interesseret, i at blive en integreret del af “flokken”.
 • Vær ikke bange for at indrømme, at du ikke kender svaret. Det er meget bedre at krybe til kors, og sige til kollegaer og patienter, at du ikke lige har svaret, men at du vil finde ud af det og komme tilbage.
 • Øv dig i at arbejde organiseret og struktureret fra dag 1. af. Dine patienter er afhængige af dig.
 • Forbered og væn dig til at være rigtig træt. Hele tiden. Din træthed og mangel på søvn vil ikke stoppe bare fordi at du bliver færdiguddannet og ikke længere skal gå på studie. Når du er færdiguddannet og starter på at arbejde, vil du opleve en enormt træthed hver dag – der er en masse nyt at læse igen, en masse nye procedurer du skal lære at kende, nye kollegaer du skal lære at kende, arbejdsgange og meget meget mere. Du kan sove når du bliver gammel!
 • Du vil opleve at du ikke altid vil have tid til at tisse i løbet af en arbejdsdag! Et godt råd, sørg for at få tisset af, inden at du møder i afdelingen. OG gør dit bedste for at drikke en masse vand i løbet af en vagt, sådan at du måske mærker, at du skal tisse. Jeg har allerede fået mig en sygeplejerske-blære. Jeg glemmer det, og udskyder det. Vi sygeplejersker har det med at udsætte vores egne behov lidt for meget.
 • Og mens at vi alligevel er ved de basale behov, så sørg for at spise inden at du møder i vagt, også selvom du ikke er sulten, der kan være dage, hvor der ikke er tid til det.
 • Du vil måske opleve at have lyst til at stoppe og droppe det hele! Gør det ikke. Hold i, alting skal nok blive bedre. Tag en dag af gangen. Du vil måske også have lyst til at græde. Lad det komme ud og kom videre.
 • Du vil møde en masse mennesker, også mennesker som ikke er søde ved dig, både kollegaer, patienter og pårørende, lad aldrig disse mennesker slå dig ud. Ryst det af dig, tal med en god ven/kollega og kom videre.
 • Glem aldrig dit første år som nyuddannet, husk på det altid. Glem aldrig at du selv har været den nye sygeplejerske. Især når du møder sygeplejestuderende og nyuddannede, husk på hvordan du selv havde det den første tid. Og behandl dem, sådan som du gerne selv ville behandles, som helt ny og rund forvirret.
 • NYD DET! Denne tid kommer aldrig tilbage, det er hårdt at være ny, men tænk på hvor heldig du er, du er sygeplejerske og er en del af verdens bedste fag!

Inspiration: Scrubsmagazine

Kh. Frederikke, Sygeplejerske & Meningsdanner


Følg mig på Facebook her: Thedanishnurse

.. og på min Instagram her: Thedanishnurse

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Ugens Sygeplejerske