Da Sygeplejersken mødte Viceværten

Hvordan er man en god sygeplejerske?

img_0201

Jeg vil vove at påstå at der ikke findes en opskrift på hvordan man bliver en god sygeplejerske. Der er bud på det, gode råd og man lærer og læser, selvfølgelig, rigtig meget på studiet/+ i sin praktik om hvordan man er sygeplejerske.

Men en god sygeplejerske, er efter min mening, noget man er. Det er ikke noget man kan læse sig til, det er noget som kommer indefra.

Trods min korte tid som færdiguddannet sygeplejerske, tror jeg, at jeg har fundet ud af, hvad det vil sige at være en god sygeplejerske. Den gode sygeplejerske, som jeg hver dag, stræber efter at være.

Som sygeplejestuderende, og i min tid som færdiguddannet, har jeg været heldig at være lidt rundt omkring på forskellige hospitaler og afdelinger. Ikke kun i Danmark, men også i Spanien og i Kina. Her har jeg mødt en masse forskellige sygeplejersker.

Jeg lærte hurtigt, af min første kliniskevejleder, søde Ulla fra Montebello i Spanien, at jeg ikke skulle stræbe efter at være sygeplejerske på en bestemt måde. Hun lærte mig at jeg skulle være mig selv, og “plukke” det gode fra de sygeplejersker, jeg mødte på min vej, og fra dem, som jeg fandt inspirerende og dygtige.

Der er noget specielt, ved det, som jeg anser for at være “den gode sygeplejerske”.
Noget helt unikt og næsten udefinerbart.

En god sygeplejerske, er ikke ens betydende med, at have sygeplejerske autorisation eller at have et godt sygeplejerskejob, et anerkendt sted.

At have arbejdet som sygeplejerske i 25 år, gør heller ikke, at man er en god sygeplejerske.
Man bliver heller ikke en god sygeplejerske, ved at være god til at blande IV medicin, anlægge PVK korrekt, eller ved at være bedste venner med alle lægerne.

Det handler heller ikke om, at have mange stjerner på skulderen, flere efteruddannelser i ærmet eller flere emblemer på kitlen end de andre i afdelingen.

I mine øjne, er det er slet ikke målbart, det at være en god sygeplejerske.

Det er en følelse du får, når du ser og oplever en god sygeplejerske, tage sig af sine patienter. Det er svært at beskrive denne følelse, men jeg vil prøve.

Den gode sygeplejerske

Den gode sygeplejerske, er ham/hende, hvor du i patientens øjne kan se, at han/hende føler sig sikker og rolig, ved at få besked om, at det er denne sygeplejerske, der skal være der for patienten resten af dagen.

Det er den sygeplejerske, hvor de pårørende “tager en pause” og forlader hospitalet for en stund, da de ved, at med denne sygeplejerske, er de sikre og trygge. Og de ved, at denne sygeplejerske vil pleje deres kære, med ægte kærlighed og omsorg, ligesom dem selv.

En god sygeplejerske er ham/hende som bruger sit sygeplejeinstinkt, som ser, føler og lytter. Som kan opsnappe umiddelbare “småting” hos en patient. Dernæst fortolke og analysere på det, kontakte lægen, som måske endda ser det for at være bagateller.. og i sidste ende, var det sygeplejersken, med opmærksomhed og observation på en bagatel, der reddede patientens liv.

Så er der det med at være i stand til at bruge hjertet. Det der med at kunne se med hjertets øje.. at kunne sanse, bruge sit faglige skøn og skabe tillid – alt sammen noget, som den Norske sygeplejeforsker, Kari Martinsen, taler om.
Denne egenskab er helt unik og kendetegner i min verden, også, den gode sygeplejerske. At kunne sanse, bruge sit faglige skøn og skabe tillid, på samme tid, er guld værd.

Den gode sygeplejerske er i stand til altid at sige det rigtige, eller omvendt, at vide hvornår der slet ikke skal siges noget. Men i stedet tage patienten i hånden, sætte sig på sengekanten, kigge patienten i øjnene – måske give patienten et kram eller bare være tilstede i rummet.

De gode sygeplejersker er uden tvivl helte. Det er dem som jeg ser op til. Hver gang jeg ifører mig min uniform og mit skilt, er det en af dem, som jeg ønsker – og gør mit bedste for at være. Når min vagt er slut, når jeg har taget skiltet og uniformen af, så håber jeg, at jeg har været en af dem, bare en lille smule.

Kærlig hilsen Frederikke, Sygeplejerske og Meningsdanner


Følg min blog på Facebook her

I kan også finde mig på Instagram her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Da Sygeplejersken mødte Viceværten