Meningsdanneruddannelsen - hvad går det ud på?

Velkommen til Neonatalafdelingen

image

Billedet af babyen til venstre er fra bogen som ses ved siden af, Neonatalogi.

>>Jeg kan tydeligt huske hvordan det var at være ny her<< …

På min nye afdeling har flere kollegaer sagt ovenstående til mig, hvilket giver et indblik i, hvor søde og imødekommende de er. Jeg er så glad for at være startet og specialet er så spændende, at jeg er sikker på, at være havnet det helt rigtige sted. Der er noget meget specielt ved at arbejde på neonatalafdelingen, det er lidt svært at forklare, men jeg skal nok prøve, i kommende blogindlæg. Jeg troede faktisk ikke, at der var noget der kunne toppe, at arbejde på en barselsgang, men det må jeg blank indrømme, at det er der.

I går havde jeg min sidste vagt, hvor jeg var under vingerne på en mentor. Dvs. at jeg har hele den første måned ikke indgået som en del af normeringen, men har gået sammen, på siden, med en anden sygeplejerske i hver vagt. Det er lidt skræmmende, men også helt vildt spændende, at jeg skal være på egne ben, næste gang jeg møder ind i vagt.

Jeg er på ingen måde færdigoplært, jeg har stadig masser at lære, læse og studere, men jeg vil mene, og føler også, at jeg er klar til at blive sat fri, hvis man kan sige det sådan. Jeg kan dog godt mærke, at jeg er super glad for at have min baggrundsviden om fødsel og barselspleje i baghovedet. Jeg føler, at det styrker mig, at jeg ved en masse om pleje til kvinden der har født og til pleje af den nyfødte. Når det så er sagt, er det på ingen måde det samme som at arbejde på en barselsgang. Der er stor forskel! Der er så mange nye udtryk, en masse ny medicin i mikro doser(!), sygdomme, procedurer og rutiner, som jeg fortsat skal lære og øve mig i. Men det er så spændende og jeg er ellevild for at lære mere, og bygge oven på det som jeg ved på nuværende tidspunkt.

Sammen med min mentor har jeg været meget omkring de intensive nyfødte børn, dvs. børn som f.eks. ligger i respirator og kuvøse, får en masse medicin og alt mulig andet. Jeg ved at jeg ikke kommer til at stå med intensive børn det første lange stykke tid. Det kræver nemlig at man har taget en intensiv efteruddannelse uddannelse i afdelingen. De børn jeg kommer til at skulle passe, vil være mere “almene” og ikke intensive. Derfor er jeg lidt fortrøstningsfuld, og sikker på, at jeg nok skal klare at stå på egne ben i min næstkommende vagt. Men det ændrer ikke på, at jeg vil have ekstra mange sommerfugle i maven, når jeg trækker i uniformen på lørdag. Heldigvis er det sådan på min afdeling, at man i hver vagt har en sparringspartner, og jeg vil sørge for at fortælle denne partner, at det er min første vagt, hvor jeg er “bare mig” på fri fod.

Men jeg er f.eks. blevet rimelig sikker i min sag, når jeg står i medicinrummet. Noget som er udtrykkeligt vigtigt. Men jeg skulle godt nok lige vende mig til at medicinrummet er 4 gange så stort, som det medicinrum, jeg er vant til fra barselsgangen. Udover det helt nye speciale, nye kollegaer og nye omgivelser, så var SP også helt nyt for mig (ja SP, det er det man kalder Sundheds Platformen som slang – det tog mig også lige lidt tid at fatte, at det var det som de alle sammen talte om, haha). Jeg har ikke været på kursus eller på nogen måde før set eller arbejdet i det computersystem. Men jeg er faktisk utroligt positivt overrasket, og jeg synes at det fungerer lovende godt (nu er der nok nogen som synes, at jeg er helt skør – ha ha!). Men jeg synes at SP er simpelt og nemt at bruge, nogle ting er lidt uoverskuelige, men overordnet set, så synes jeg, at det virker til at være et godt system. Men der er stadig meget jeg skal lære i SP endnu, trods alt. Det er især underligt for mig, ikke at skulle dokumentere og skrive en masse om amning. Men det er ikke fordi, at vi slet ikke har fokus på amning og udmalkning, vi har sågar et helt rum til mælk – nærmest som et medicinrum – det hedder Mælkekøkkenet. Helt vildt fascinerende (det er nok primært barsels -og neonatalsygeplejersker der kan følge mig her). Mælk og babyafføring er noget, som man går utroligt meget op i, når man arbejder på en barselsgang og en neonatalafdeling :-)

Alle i min nye afdeling er så søde og venlige, smiler og hilser pænt. Det er ikke kun sygeplejerskerne, der er søde, men også alle lægerne – for ja, vi har mange læger i afdelingen. Det skal jeg også lige vende mig til. På barselsgangen kom lægerne kun forbi om morgenen, for at se om vi sygeplejersker havde sat noget på til stuegang – ellers var de hurtigt væk igen. Selvfølgeig kunne vi altid ringe dem op, og bede dem om at komme igen. På neonatalafdelingen har vi både forstuegang, og stuegang igen lidt senere. Udover det, så er lægerne tilstede i min afdeling hele tiden, og er til at hive fat i ude i miljøet. De “bor” hos os på neonatalafdelingen, på barselsgangen var vi kun sygeplejersker og jordemødre. Jeg savner godt nok alle de søde jordemødre, de var noget helt specielt, på en måde, jeg ikke helt kan forklare. Men jeg kan selvfølgelig smutte en tur forbi fødegangen, hvis mit savn til jordemødrene bliver for stort:)

Jeg har allerede tilegnet mig mange færdigheder, hvis jeg lige skal være lidt selvfed. Jeg kan mærke, at jeg har udviklet mig meget, på den korte tid jeg har været i afdelingen. Det er lidt vildt at tænke tilbage på mine første dage, hvor jeg nærmest var skræmt over at se alle de instrumenter, slanger, nåle og apparater. Men nu kan jeg på egen hånd selv betjene en masse af disse og føler mig faktisk helt tryg ved det. I går talte jeg med min mentor om hvor vildt det egentlig er, at man så hurtigt kan tilegne sig ny viden på. Det er ret så fascinerende, hvis man lige sidder og tænker lidt over det.

Jeg kan godt komme til at grine lidt af mig selv, når jeg tænker tilbage på mine første dage i afdelingen. Især når jeg tænker på den første gang, hvor jeg skulle give IV antibiotika til en baby der lå i kuvøse. I en kuvøse er det sådan, at man åbner to låger og stikker armene ind igennem to huller til barnet. Jeg formåede at stikke begge mine arme ind igennem et hul. Her sagde min vejleder pænt sagde til mig: >>Frederikke, måske du skulle stikke en arm igennem hver sit hul, det vil i hvert fald gøre det lidt lettere for dig<<. HAHA! Jeg tror bare at jeg var så optaget af alt det nye, både det at pleje et barn der lå i kuvøse, men også det, at jeg skulle til at give IV medicin til en lille nyfødt præmatur baby.

En anden dag, talte jeg flere gange med en sød kollega, som gav mig en masse fifs, men som også løbende vejledte mig. Hun sagde: >>Frederikke, hellere stil for mange spørgsmål, end slet ingen. Vi vil først synes det er underligt, hvis ikke du stiller spørgsmål<<. Jeg er virkelig kun er blevet mødt af søde kollegaer, som nærmest opsøger gerne at ville hjælpe og vejlede mig. Det helt vildt fantastisk, og det gør bare, at jeg glæder mig til at jeg skal møde ind i vagt, hver eneste gang. Det at mine kollegaer er så åbne og venlige gør, at jeg føler mig tryg ved at spørge og bede om hjælp. Det er virkelig alfa omega, og lige sådan, at det skal være.

Jeg kan ikke komme uden om, at det har været en turbulent tid for mig her på det seneste. Rigtig rigtig dårlig timing, at starte på et nyt job, når man samtidig har det rigtig skidt på det personlige plan. Men det har heldigvis ikke været noget problem. Jeg har været i stand til at kunne lægge det bag mig, når jeg har været på arbejde, og hellige mig mit nye job al min opmærksomhed. Jeg har, på en eller anden måde, været i stand til at sætte tanker og følelser på pause, når jeg er mødt ind i vagt og det har virkelig været nødvendigt. Nu glæder jeg mig bare til at jeg er helt frisk og glad i min lille sjæl, sådan at jeg får meget mere overskud og energi til at mærke og rigtigt opfatte og nyde at jeg er havnet i det her fantastiske drømmejob. Jeg skal også prøve at være lidt stolt, det er sgu ret sejt, at være startet på en neonatalafdeling, efter at jeg kun har været uddannet sygeplejerske i et halvt år (jeg øver mig lige lidt i at tale mig selv lidt op, for at mærke, at jeg er noget værd ;-)).

Nu har jeg fridag og tid til at pakke mit hjem ned. Jeg skal i denne weekend, når jeg ikke er på arbejde, flytte ind i skurvogn. Min lejlighed skal renoveres, sådan at jeg får nyt badeværelse og køkken og en altan får jeg også! Så det er lige til at overskue, at skulle bo lidt i en skurvogn. Jeg tager det som en oplevelse og glæder mig bare til at skulle drikke min morgenkaffe på altanen til sommer :-)

Rigtig god fredag,

Kh. Frederikke, sygeplejerske

4 kommentarer

 • Faster Dorte

  Dejlig og spændende artikel om dit liv på jobbet – det er så flot du allerede er der hvor du er i dit liv som du også selv skriver ..:o) Og du skal tro på dig selv for du er skide dygtig og du kan dit grej! Heldige småbørn som har dig til at passe dem! Knæk og bræk på din første vagt som “selvstændig” – er sikker på det nok skal gå! Stort knus herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Faster Dorte

  Sjovt havde lige skrevet en laaang kommentar til dig – men den forsvandt… thi hi så nu prøver jeg igen! Skøn artikel om dit liv på jobbet og kan godt lidt forholde mig til det da jeg blev opereret – havde jeg en studerende sygeplejeske som min faste (selvfølgelig sammen med den ældre sygeplejeske) men hun kom tit alene og hun og jeg talte meget sammen og hun gjorde meget ud af at dobbelttjekke sine ting og jeg sagde altid at det er okej og hun spurgte meget og det gjorde jeg også – en rigtig sød pige og hun sagde også jeg var en skøn og dejlig kvinde at have som patient. Nå men det var nu dig det her drejer sig om og jeg vil bare sige til dig – du skal være stolt og glad for at være der hvor du er i dit liv nu da du jo selv har klaret dig til denne jobsituation og du er skide dygtig og du skal nok klare de søde små børn – heldige børn som har dig til at passe dem! Så knæk og bræk i morgen Lørdag på din første vagt som “selvstændig” Tro på dig selv for du kan godt! Stor knus herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Faster Dorte

  Ha ha nu får du dobbelt kommentarer – men du kan jo ikke få det at vide for tit!

  Dygtig sygeplejerske Frederikke – er stolt af dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Andrea

  Tillykke med det nye job. Lyder spændende, er du kommet på Herlev eller på riget eller hvordan? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Meningsdanneruddannelsen - hvad går det ud på?