Kollaps.

Ugens Sygeplejerske

Ane, 23 år, Sygeplejestuderende, modul 11

ugens-sgpl-ana

Hvorfor blev du/læser du til sygeplejerske?


Egentlig havde jeg en idé om at jeg ville læse ernæring og sundhed og ændrede faktisk først mening lige inden jeg skulle ansøge om videregående uddannelse. Jeg har altid været meget social og jeg har nemt ved at omgås stort set alle mennesker. Et eller andet sted tror jeg at jeg tænkte, at det var jeg da nødt til at udnytte. Da jeg startede på uddannelsen og havde haft mine første praktikker gik det langsomt op for mig at jeg har evnen til at gøre en kæmpe forskel, hos hver enkelt og dét synes jeg i den grad giver mening at bruge kræfter på! I løbet af uddannelsen har jeg flere gange tvivlet på om det nu også var det rigtige valg og jeg tror det er fordi jeg ikke har det dér udprægede ’sygeplejegen’ ift. omsorg. Efterhånden har jeg fundet ud af at jeg faktisk giver omsorgen, men jeg har været nødt til at finde min egen måde at være mig på i mit arbejde. Jeg har også været meget i tvivl om hvorvidt jeg overhovedet vil arbejde på et sygehus, når jeg er færdiguddannet.

Hvilket speciale arbejder du inden for/hvad interesserer dig?


Lige nu er jeg i praktik på et Hospice – en praktik jeg selv søgte vha. en motiveret ansøgning. Jeg har psyken til de lidt hårdere specialer, har jeg fundet ud af. Jeg vil rigtig gerne prøve akutmodtagelsen på et tidspunkt og ellers har jeg en drøm om en dag at tage redderuddannelsen – jeg vil virkelig gerne prøve det akutte!

Beskriv din bedste oplevelse i uniformen? 


Min bedste oplevelse var mødet med en patient, i et praktikforløb. Udover et sygdomsforløb led patienten psykisk af meget angst. Det var ikke rigtig lykkedes nogle at nå helt ind til vedkommende, og patienten var meget blufærdig omkring plejen og følte sig nok i virkeligheden ikke helt mødt, som den person hun var. I samarbejde med en af sygeplejerskerne greb vi situationen helt anderledes an og jeg begyndte at tilbyde at vi kunne lægge puslespil, køre ture udenfor i landlige omgivelser eller bare gøre nogle af de ting, som hun havde brug for. Det er jo en af ’goderne’ ved at være studerende -> tiden til fordybelse er der og det sørgede jeg for at udnytte. Efterhånden som ugerne gik fik hun tillid til mig og vi fik kombineret sygeplejen med det praktiske. Det var fantastisk at se hende åbne op og slappe af. Jeg tror det var vigtigt for hende ikke at fokusere for meget på sin sygdom og al plejen, men i stedet få lov til at skinne igennem som person også.

Har du oplevet en situation der har været udfordrende? 


Ikke en decideret situation. Jeg kan nogle gange godt opleve at jeg skal være mere vedholdende og pågående, fordi jeg er så ung. Det er særligt de mandlige midaldrende patienter, der kan have lidt svært ved at der kommer en ung sygeplejestuderende ind. Men i de situationer har jeg virkelig sørget for at være professionel, og lytte til dem. De fleste er jo grundlæggende glade for at blive mødt af et smilende ansigt og få god sygepleje.

Har du oplevet travlhed som værende ødelæggende for din sygepleje?


Jeg har været så heldig at alle mine praktikker faktisk har været steder med forholdsvis god tid. Af samme grund frygter jeg lidt arbejdsmarkedet, når jeg er færdig til januar – bliver jeg bare høvlet ned, fordi jeg er vant til at kunne koncentrere mig og tage mig god tid?

Jeg har dog hørt om rigtige mange af mine medstuderende, angående deres praktikker og hvor travlt der kan være, og jeg synes slet ikke det burde være et issue i et fag hvor mennesket er i fokus!

En god sygeplejerske (beskriv med 3 ord)?


Nærværende, reflekterende, fokuseret på det enkelte individ.

Gode råd til andre sygeplejersker/sygeplejerskestuderende?


I psykiatrien var jeg i et udekørende team og kørte en dag med en af sygeplejerskerne, som var garvet og fagligt utroligt kompetent. Hun sagde en dag til mig at jeg aldrig måtte stoppe med at undre mig. Det har jeg taget til mig og jeg bruger det hver dag! Man må aldrig køre på rutinen i vores fag, alt skal tilrettelægges så det tilpasses den enkelte.

Husk altid at det er i orden at spørge, hvis du er i tvivl. Man må ikke være for stolt eller tro man spørger dumt. Jo mere man lærer, desto bedre bliver man også. Alle har været nye engang og alle er ansvarlige for at hjælpe til med at der bliver uddannet nye, dygtige sygeplejersker.

Et lille sjovt tip er at se Greys Anatomy – har du svært ved de latinske betegnelser, kan du altså godt lære lidt af det.


Vil du være med i Ugens Sygeplejerske?

Så send mig en besked :-) 

2 kommentarer

  • SygeplejeSidsel

    Du har ret. Undring – det er vigtigt at huske på, hverdag.

    Hvis du mangler en ugens sygeplejerske, så sig bare til The Danish Nurse 👍🏼⭐️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg melder mig også gerne, hvis du mangler sygeplejersker! 🙋🏼😊

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Kollaps.