En Portør er en specialist

#WorkLifeBalance er alfa omega

img_7432

Fra 3 holds vagtskifte til 2

I går havde jeg min sidste aftenvagt. Altså, det bliver nok ikke den sidste i mit liv, men det var i hvert fald den sidste i denne “omgang”. Så langt jeg kan se frem, og så langt der på nuværende tidspunkt er fastlagt vagtplan, er jeg aftenvagts-fri. Jeg kommer til at arbejde udelukkende i dagvagt og i nattevagt og jeg glæder mig faktisk helt vildt til det. Det bliver først og fremmest en befrielse for mig at undgå aftenvagterne, fordi jeg absolut ikke har noget liv, når jeg arbejder i et aftenvagts-rul. De sidste 4 dage har jeg haft 4 aftenvagter i streg, og jeg har fået udrettet lige præcis ingen ting i mit liv ved siden af at være sygeplejerske. Det er i hvert fald det som jeg føler. Og så lyver jeg faktisk i grunden lige nu, når jeg skriver det. For jeg var i weekenden chauffør for min mor, som havde været til fest, og jeg var også til barnedåb. Men jeg har ikke været mig selv. Jeg har været udkørt, udmattet og træt. For det er det som aftenvagt gør ved mig.

Jeg kan såmænd rigtig godt lide, og jeg trives, når jeg er i aftenvagt, men mit liv ved siden af, når jeg arbejder i aftenvagt fungerer ikke. For når jeg kommer hjem fra en aftenvagt kan jeg på ingen måde gå lige i seng. Jeg er som regel altid oppe i mindst en time når jeg kommer hjem, hvorefter jeg tager mig et langt bad og ligger længe og karter rundt i sengen, før at jeg kan falde i søvn. Det resulterer så i, at jeg ikke kan stå op i god tid næste dag, så jeg når kun lige at være oppe i max et par timer, før at jeg skal møde på arbejde igen. Og det hænger virkelig ikke sammen for mig. Mit sociale liv sejler, min lejlighed sejler, der er aldrig noget mad i køleskabet og tøjvasken bugner. Det giver mig stress og jeg kommer altid i ubalance efter et aftenvagtsrul. Jeg bliver ikke depressiv, men jeg tangerer i noget alla derhen af. For det er usundt for mig slet ikke have styr på noget som helst i mit liv ved siden af at være sygeplejerske. Det tror jeg, at mange godt kan sætte sig ind i.

Jeg har, om et par dage, været uddannet i et helt år, og jeg har hele dette år arbejde i 3 holds vagtskifte, så jeg synes at jeg har givet det en chance. Men det er altså bare ikke mig. Jeg er utrolig glad for at det er en mulighed, at jeg nu fremover kun skal arbejde dag og nat. Jeg er næsten sikker på, at det vil give mig lidt mere luft og energi til også at være mig, ved siden af at jeg er sygeplejerske – og på den måde, også gøre mig til en bedre sygeplejerske som er meget mere i balance og mere klar i hovedet. Det sidste er rimelig vigtigt og essentielt, når man er sygeplejerske.

#WorkLifeBalance

Mit første år som sygeplejerske har især lært mig, at det der med worklifebalance er alfa omega. Er jeg ikke i balance i mit privatliv, er jeg det heller ikke i mit sygeplejerskeliv. Jeg kan ikke være den sygeplejerske som jeg gerne vil være, når der er i ubalance i mit privatliv. Her vil jeg nævne yin & yang, som jeg især stiftede bekendtskab med, på min udvekslingspraktik i Kina. Har man for meget eller for lidt yin eller yang, er man i ubalance. Og det er lige præcis det som jeg har været hele det sidste år. Derfor ser jeg utroligt meget frem til at komme mere i balance og finde mig selv, ved siden af at jeg er sygeplejerske.

Nogen vil måske mene, og påpege, >>jamen Frederikke, du har da også så meget at se til i din fritid, med alt det bloggeri og alt det dans<<. Men nej, det er altså ikke sandt. Jeg er helt almindelig, som alle andre, jeg er bare mig som ønsker at have et liv med interesserer ved siden af, at jeg arbejder som sygeplejerske. JA jeg går op i mit bloggeri, for det giver mig energi og det giver mening for mig, at være sygepleje meningsdanner gennem min blog. Og dans, det giver mig livsenergi og fylder mig med en enorm livsglæde og styrker min krop og mit sind.

Til august starter jeg til ballet igen, da jeg har meldt mig på et sommerkursus hele måneden. Ballettimerne ligger om aftenen, så jeg har mulighed for at deltage, alle gangene, fordi at jeg kun skal arbejde dag/nat. Det betyder så utrolig meget for mig, at jeg har mulighed for at dyrke det igen og forhåbentlig, endelig, får prøvet mine tåspids sko – som jeg fik i julegave for to år siden(!). I julimåned skal jeg gå på et sommer samba dansekursus, hos min gamle samba instruktør, som i sin tid lærte mig at danse samba. Jeg glæder mig til at opleve en kontinuitet i også at have et liv ved siden af mit arbejdsliv. Det bliver helt fantastisk at opleve, at jeg ikke kun arbejder og sover, men at jeg faktisk også får tid til at dyrke mig som privatperson ved siden af at jeg er sygeplejerske.

Det er ret uvirkeligt at jeg allerede har været færdiguddannet i et helt år, men når jeg ser tilbage, så har jeg virkelig lært meget, ikke kun om sygepleje, men også om mig selv. Jeg har i hvert fald lært, at det er mere vigtigt end noget andet, at lytte til sig selv og sin krop. Jeg er kun et menneske, ikke en robot, og hvis ikke jeg er i balance, så kan jeg heller ikke hjælpe andre med at komme i balance. Man skal hjælpe sig selv først, før at man kan hjælpe andre. Ovenstående må være dagens sætning. Nu skal jeg have vasket noget tøj, handlet lidt ind og have en lur, før at den står på nattevagt med verdens dejligste og mest fantastiske patienter.

Har du erfaringer med at være gået fra 3 vagtskifte til 2 vagtskifte?

Kh. Frederikke Marie,

Sygeplejerske & Meningsdanner


Følg mig på Facebook her: Thedanishnurse

.. og på min Instagram her: Thedanishnurse

1 kommentar

 • Carina Jakobsen

  Hej,
  Jeg har faktisk kun haft 2-holds (dag-nat) skift da jeg var på sygehus. Men det var sgu hårdt nok. Derfor valgte jeg at gå ned på 32 timer dengang. Det hjalp ret meget, da mine vagter kunne planlægges mere hensigtsmæssigt. Og nogle hele fridage ekstra indimellem. Det kommer selvfølgelig an på hvordan din plan ellers bliver planlagt. Du skal virkelig passe på dig selv og finde ud af hvordan du kan få mere livskvalitet ind i dit liv, ellers kan du risikere at brænde ud. De små ting i hverdagen som går der på, kan blive store i sidste ende.
  God energi din vej
  Kh Carina (sygeplejerske gennem 9 år)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

En Portør er en specialist