Lad være med at vente på at nogen redder dig, red dig selv!

Ugens Sygeplejerske

Marc, Sygeplejerske, 27 år

marc-ugens-sygepl

Hvorfor blev du sygeplejerske?


Til at starte med, da jeg meldte mig til uddannelsen, var for at skabe god erfaring for at kunne komme ind og køre som ambulance redder, det havde været en livslang drøm for mig at skulle arbejde i ambulance. Efter et år på studiet, stoppede jeg med sygeplejerske studiet, blev portør, hvorefter jeg kom i det præhospitale beredskab. Efter et år, var der et turn of events som man siger, som gjorde at jeg ikke kunne fortsætte i Falck. Mit eneste halmstrå at gribe efter for at få en uddannelse og noget at leve af, var at genoptage studiet som sygeplejerske. Efterhånden som studiet skred frem, blev jeg mere og mere glad for hvervet, og glædede mig afsindigt meget til at blive færdig og komme ud på den anden side af den lyserøde verden, som studiet var blevet. Og så bunder mit valg af uddannelse, i et ønske om at være der for andre mennesker i en tid i deres liv hvor de ikke selv har de fornødne ressourcer til at håndtere deres situation.

Hvilket speciale arbejder du inden for?


Jeg dimitterede fra sygeplejeuddannelsen juni 2016, og fik mit første job den 2 Juli, som basis sygeplejerske på en akutafdeling. Mit kortsigtede mål er at påbegynde basismodulet i akutsygepleje i 2018, og forhåbentlig komme på behandlermodulet inden for 2-3 år.

Langsigtet, vil jeg rigtig gerne, som mange andre mandlige sygeplejersker, ende i anæstesiologisk regi :)

Beskriv din bedste oplevelse i uniformen?


Hmm, det er svært at pinpointe en bestemt bedste oplevelse. Men jeg kan bedre sige at jeg bliver en glad mand indeni, når det lykkes mig, på trods af en meget hektisk dag, med otte patienter på gangen, at få et klap på skulderen af en patient/pårørende når jeg afslutter kontakten med dem. Hvad enten de skal op i huset eller udskrives at de siger: ”tusind tak for din måde at være på, og tak for god behandling.” Det rører mig afsindigt meget hver gang, især med vores øgede optag af patienter i nærområdet, og dage der praktisk talt tages ud af helvede, at mine kollegaer og jeg formår på en eller anden vild måde at gøre et godt indtryk på patienterne og at de anerkender vores hårde arbejde, og at de også anerkender vores travlhed. Det er nok min bedste oplevelse; Anerkendelse i mit hverv.

Har du oplevet en situation der har været udfordrende?


Jeg har oplevet det et par gange; at fordi jeg er mandlig sygeplejerske, er jeg blevet kigget skævt til. Den ene gang, sagde pt’en direkte til mig: ”Du siger garanteret til mig at du skal hjælpe mig, fordi du vil glo på mig og tage på mig. Du narrer mig, ikke. Og hvordan kan jeg stole på at du er sygeplejerske?!” det var ekstremt udfordrende at blive angrebet på mit køn, på sådan en måde.
Jeg skyndte mig dog at forklare, at det var helt op til hende selv at tage imod min hjælp, hvad end det var i større eller mindre grad, men at det så sandelig var meget nemt for mig at hente hjælp fra en kvindelig kollega hvis det var nødvendigt. Og at man ikke bare for sjov får skrevet fulde navn og funktionsbeskrivelse på uniformen. Hun undskyldte meget bagefter, og sagde at det kunne man jo ikke vide hvorfor mænd blev sygeplejersker fordi de måske havde nogle syge tendenser. Der kunne jeg i situationen godt mærke, at det kunne jeg ikke deale med og sagde til fruen, at jeg ville finde en kollega der kunne hjælpe hende, og resten af vagten holdte jeg mig langt fra hende, og byttede med min kollega så hun havde primær kontakten.

Det kan også nogen gange, som mand ud af samlede 6 personer på en stab af 80-90 personer, være hårdt at være på arbejde. Ikke for at sige, at det kvinder for det meste taler om ikke er vigtigt, men man udvikler ekstremt hurtigt et filter der lukker mine kvindelige kollegaers samtaler lykkeligt ud af mit hoved. Og de dage jeg møder på arbejde og har en af mine mandlige kollegaer på vagten, gør det til en helt anden slags ping-pong, der er lidt mandehørm over det, det er rart på den måde at kunne dele den slags med ens kollega.

En god sygeplejerske (beskriv med 3 ord)?


Smilende, loyal(overfor patienterne), fortrolig.

Gode råd til andre sygeplejersker/studerende?


Hvis du som sygeplejerske/studerende, har en klar fornemmelse om hvad dine værdier og holdninger er i fht. Sygeplejen, så hold for guds skyld fast i dem! Lad ikke gamle dyder og normer ”det er sådan vi gør, ligesom vi plejer” gribe fat i, og ødelægge den spæde og spirende forankring i din sygepleje som du har eller er ved at bygge. Men tag disse erfaringer, put dem i munden, tyg på dem, og gør dem til en del af dine egne, eller vælg og lade dem dumpe i skraldespanden. Det gør at du kan blive ved med at holde fast i, hvem DU er som sygeplejerske, og ikke hvad alle andre vil have dig til at blive som sygeplejerske.


Vil du være med i Ugens Sygeplejerske? 

Så send mig en besked :-) 

Følg min blog på Facebook her

.. og på Instagram her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Lad være med at vente på at nogen redder dig, red dig selv!